Hlavní obsah

Topolánkova vláda padla

– Praha • Aktualizováno

Opozici se v úterý na pátý pokus podařilo sesadit koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS). Při hlasování na mimořádné schůzi Sněmovny opoziční strany ČSSD a KSČM získaly dostatečný počet hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě. Proti setrvání kabinetu hlasovali rebelující poslanci ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel a bývalé poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve Sněmovně

Článek

ČSSD a komunisté potřebovali ke svržení vlády celkem 101 hlasů nezávisle na počtu přítomných poslanců ve Sněmovně. Opozice měla ještě před rozhodnutím Ranince, Schwippela a Hovorky dohromady 97 hlasů, dramaticky se tedy bojovalo o hlasy nezařazených poslanců a nespokojenců v koalici. Hlasování nakonec skončilo poměrem 101 ku 96 v neprospěch vlády.

Premiér Mirek Topolánek oznámil, že vláda podá demisi nejdříve ve čtvrtek. Ve středu je totiž předseda vlády na cestě ve Štrasburku.

Prezident Václav Klaus oznámil, že poté, co Sněmovna vyslovila vládě nedůvěru, se bude vývoj událostí ubírat standardní ústavní cestou. "Prezident považuje za předčasné a nerozumné v tuto chvíli situaci v Poslanecké sněmovně jakkoli komentovat," sdělil Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Co bude následovat
Předseda vlády nyní musí podat demisi do rukou prezidenta. S premiérem padá celý kabinet. Prezident poté jmenuje předsedu nové vlády a na jeho návrh i ostatní členy kabinetu. Hlava státu je pak pověřuje řízením ministerstev a dalších úřadů.
Nová vláda musí do 30 dnů od jmenování předstoupit před Sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry. K tomu stačí nadpoloviční většina přítomných poslanců.
Pokud vláda důvěru nezíská, prezident jmenuje nového premiéra a jeho ministry a tato vláda znovu do 30 dnů požádá Sněmovnu o důvěru.
Pokud ani druhý kabinet u poslanců neuspěje, jmenuje prezident předsedu vlády na návrh šéfa Sněmovny.
V případě, že ani tato vláda nezíská do 30 dnů od poslanců důvěru, může prezident sněmovnu rozpustit a do 60 dnů pak následují předčasné volby.

Paroubek: předčasné volby až na podzim 2009 nebo na jaře 2010

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka platí to, že současná vláda by měla dokončit předsednictví EU. Mezitím by se měla dohodnout vláda odborníků podporovaná politickými stranami, dodal Paroubek s tím, že  předčasné volby by se měly konat na podzim 2009 nebo na jaře následujícího roku.

Paroubek zcela odmítl možnost, že by se sociální demokracie podílela na vládě spolu s ODS. "Budeme jednat o přijetí takového ústavního zákona, a to vyžaduje určitý čas, podle našich propočtů asi tři měsíce," řekl Paroubek. "My do vlády s touto profanovanou koalicí prostě nepůjdeme, jsme připraveni hovořit o podpoře vlády odborníků, která dokáže řešit dopady krize," dodal Paroubek.

Premiér Topolánek už v pondělí uvedl, že pokud vláda nepřežije hlasování o nedůvěře kabinetu, bude ODS usilovat o co nejbližší termín voleb - tedy v létě. Zelení budou podle předsedy Martina Bursíka usilovat o co nejrychlejší uspořádání předčasných voleb. Šéf druhé menší koaliční strany KDU-ČSL Jiří Čunek neprozradil, jaký postoj jeho strana zaujme.

Kabinet pohřbili Tlustý, Schwippel, Jakubková a Zubová

Tlustý už o víkendu hovořil o tom, že by se vláda už "neměla dál trápit". [celá zpráva] Zároveň ale řekl, že bude hlasovat podle toho, na čem se dohodne s Ranincem a Schwippelem. Tato trojice až dodnes hlasovala shodně. Raninec v úterý naopak vládu podpořil. Dosud spolu se Schwippelem v klíčových otázkách hlasovali shodně.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalé poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová ve Sněmovně

:. Bývalé poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová ve Sněmovně

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Zubová před hlasováním při projevu v plénu sněmovny plénu naznačila, že pro vládu hlasovat nebude. Jakubková to ve svém projevu sdělila přímo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Rebelové ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel ve Sněmovně

:. Rebelové ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel ve Sněmovně

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Lidovecký rebel Hovorka byl nakonec pro vládu

Mezi možné hrobaře vlády se počítal také lidovec Ludvík Hovorka. Ten však nakonec podpoři vládu poté, co premiér Mirek Topolánek oznámil stažení zdravotnických zákonů ze Sněmovny. Právě to byla Hovorkova podmínka.

Anketa

Kdo by podle vás měl sestavovat novou vládu?
Jiří Paroubek
24 %
Mirek Topolánek
57,6 %
Někdo jiný
18,4 %
Celkem hlasovalo 22183 čtenářů.

Topolánkovo prvenství

Ministerský předseda a předseda ODS Mirek Topolánek je prvním premiérem od vzniku České republiky, jemuž Poslanecká sněmovna vyslovila nedůvěru.

Od října 2006 je už držitelem dalšího primátu - je také prvním premiérem, který od Sněmovny nedostal důvěru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám