Hlavní obsah

Wolfova miliónová dotace je zvláštní, diví se jeho kolegové z univerzity

Právo, Radim Kijonka
Opava

Někteří vysokoškolští učitelé ze Slezské univerzity v Opavě kroutí nevěřícně hlavou nad tím, jak mohl jejich kolega a poslanec Petr Wolf získat mnohamiliónovou dotaci na zkoumání vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje. Na univerzitě, pod jejíž hlavičkou byla Wolfova vědecká monografie vydána, totiž Wolf nic takového neučí. Vyučuje předměty řízení projektů a inovace v informačních a komunikačních technologiích (ICT).

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Petr Wolf

Článek

Podle dotázaných pedagogů nemá tato oblast se životním prostředím nic společného. Na karvinské Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity, kde je Wolf veden na katedře informatiky, katedra životního prostředí vůbec není.

Docent Václav Lednický z katedry managamentu a podnikání byl informací, že Wolf získal mnohamiliónovou dotaci, velmi překvapen. „Hodně mě zarazilo, že docent na informatiku se zabýval takovou problematikou. Podle mě se nikdy životním prostředím na naší škole nezabýval. Vůbec ti lidé kolem studie, nějaký podnikatel a daňová poradkyně, to přece nejsou žádní odborníci na životní prostředí. Je to celé divné,“ konstatoval Lednický.

Také dosavadní Wolfova publikační činnost je zaměřena jen na informatiku. Jedna jeho publikace se jmenuje Analýza potřeb MSP (malých a středních podniků) v oblasti zavádění informačních systémů v SM regionu a druhá Informační systémy malého a středního podnikání.

Faktem, že Wolf napsal studii o životním prostředí, byla zaskočena i docentka Marie Godulová z katedry matematických metod v ekonomii. „Docent Wolf působil na naší škole vždycky jako informatik,“ konstatovala.

Do skandálu nebyl o knihu zájem

Wolfova publikace je v karvinské fakultní prodejně skript k dostání za 192 korun, má 224 stran. Wolf ji zpracoval na základě řešení projektu, na který od ministerstva životního prostředí získala jeho firma UT 2002 státní dotace v celkové výši 6,5 miliónu korun. Její poslední část, téměř 2 milióny korun, mu ale ministerstvo po upozornění Nejvyššího kontrolního úřadu na možné machinace nevyplatilo.

Po informacích kolem Wolfova vědeckého díla je prý o knihu zájem. „V poslední době se prodalo několik kusů. Zůstává nám jich asi sedmnáct,“ odhadla pracovnice prodejny skript. Zatímco ještě před nedávnem prakticky nikoho ve studovně Obchodně podnikatelské fakulty studie nezajímala, nyní si je chodí prostudovat desítky studentů. „Hlavně se na ni teď chodí dívat studenti. Předtím o knížku nebyl prakticky žádný zájem,“ konstatovala knihovnice ve studovně.

Studenti si Wolfa pochvalují

Studenti Obchodně podnikatelské fakulty v tom, že je učí kantor podezřelý ze zpronevěry mnohamiliónové státní dotace, žádný problém nevidí. „Nemáme s tím žádný problém. Vůbec se o tom nebavíme, je to jeho věc. Je stále stejný, jako byl před tím. Je to dobrý učitel, snaží se nám vysvětlit věci prakticky,“ konstatovala skupinka mladých studentů, které včera na škole Wolf vyučoval.

Jeden z nich poznamenal, že by mu Wolfova přítomnost na škole vadila až v případě, že by byl odsouzen soudem. Předseda Akademického senátu karvinské fakulty Daniel Stavárek ani děkan Bohumil Fiala nevidí k přerušení Wolfova působení na fakultě důvody.

„V jeho případě je nutné ctít presumpci neviny, ještě nebyl ani odsouzen, ani obviněn. Mám informace od kolegů z katedry informatiky, že si docent Wolf své povinnosti plní svědomitě,“ uvedl Stavárek. Wolfovo vyjádření se v pondělí Právu nepodařilo získat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám