Hlavní obsah

Vyšetřování Wolfa provázejí nezvyklé kroky, uvedla ČT

Právo, Novinky, Oldřich Danda
Praha
Aktualizováno

Poslance Petra Wolfa prošetřuje policie za zneužití státních dotací v hodnotě 11 miliónů korun. Podle reportáže, kterou v pondělí večer odvysílala Česká televize, vyšetřování provázejí neobvyklé úkony například ze strany státních zástupců. Wolf na reportáž reagoval slovy, že jde o lži a polopravdy.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Petr Wolf

Článek

Ostravské státní zastupitelství v prosinci loňského roku uvedlo, že policie navrhla stíhat Wolfa a další čtyři osoby pro úvěrový podvod a porušování autorských práv. Vzápětí to protikorupční policie dementovala s tím, že případ bude uzavřený zřejmě až v lednu. Podle ČT má vyšetřovatel již dost důkazů a chce požádat Sněmovnu o vydání Wolfa k trestnímu stíhání, ale nic se neděje.

Do případu vstoupila olomoucká vrchní státní zástupkyně Milena Hojovcová, která svým podřízeným nařídila: „Ukládám důraznou mediální zdrženlivost ve věcech, ve kterých je vedeno prověřování jakýchkoli politicky činných osob.“ Tím podle ČT dala případu politický rozměr.

Dalík: Požádal mě o to premiér

Natáčení reportáže ČT provázela aféra s ODS. Poradce premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík se měl sejít s reportérem Daliborem Bártkema a žádat ho, aby reportáž stáhnul. Premiér v pondělí přiznal, že Dalíka žádal, aby Wolfovi pomohl. ČT v reportáži doplnila, že Dalík žádal slušně a nic netajil.

"Nemám s tím nic společného, požádal mě o to premiér, tak jen prostě jestli byste se na toho Wolfa nemohli vykašlat," sdělil Dalík reportérovi.

Bývalý poslanec ČSSD Wolf je pro koalici důležitý, protože při těsném poměru hlasů ve Sněmovně často hlasuje právě pro koaliční návrhy.

Wolfova firma UT 2002, která obnovuje pneumatiky na auta, dostala podle Reportérů ČT v letech 2005 až 2007 od ministerstva na dva projekty na podporu životního prostředí celkem více než 11 miliónů korun. Dosud se mluvilo pouze o pěti miliónech.

Na pochybení upozornil NKÚ, jehož pracovníci dělali v roce 2006 prověrku na ministerstvu pro životní prostředí, které Wolfovu firmu dotovalo. Většina peněz, které Wolfova firmy dostala, byla podle ČT vyúčtována přinejmenším podivně.

Wolf v pořqadu události komentáře ČT nařčení, která zazněla v reportáži, odmítl. Podle něj jsou to lži a polopravdy. Všechny kroky, které jeho společnost dělala, prý předem odsouhlasilo ministerstvo životního prostředí.

Studie za statisíce z internetu

Wolfova firma například účtovala ministerstvu statisíce za vypracování vědeckých studií, které přitom byly volně dostupné na internetu. Přes 250 tisíc za studie týkající se životního prostředí dostala Dagmar Koniariková, která je daňovou poradkyní Wolfových. Další studii měl vypracovat ostravský podnikatel Tomáš Foniok. Společnost UT 2002 na něj a jeho firmu odčerpala více než 900 tisíc korun.

Foniok i Koniariková o případu odmítli s ČT komunikovat. Další studii si měl Wolf nechat udělat od ruské firmy Gexana, ta podle ČT ale neexistuje. NKÚ se nelíbily také nepřiměřeně frekventované pracovní cesty, na které si Wolf nechal vyplatit 1,25 miliónu korun. Wolf s rodinou údajně vyúčtoval cesty na 130 000 kilometrů. Opakovaně jezdil například do lotyšské Rigy a do Polska. Proč přesně, nebylo zdůvodněno. „Vše bylo pro ten projekt důležité, a předem to odsouhlasilo ministerstvo,“ řekl v reakci Wolf.

ČT upozornila i na to, že ministerstvo životního prostředí o chybách od NKÚ vědělo, přesto nic neudělalo. Například nepodalo trestní oznámení.  "Je možné, že to rozhodnutí nebylo úplně správně, ale policie začala konat i bez našeho trestního oznámení, a to je dobře," řekl ČT mluvčí resortu Jakub Kašpar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám