Hlavní obsah

Poplatky ušetřily zdravotnictví 10 miliard, spočítalo ministerstvo

Novinky, Jiří Mach
Aktualizováno

Regulační poplatky minulý rok vynesly ministerstvu zdravotnictví zisk deseti miliard korun, informoval ve středu mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Polovinu z toho podle něj vybrala zdravotnická zařízení od pacientů, druhou představují ušetřené výdaje. Uspořené prostředky pak zdravotní pojišťovny vložily do dříve omezeně dostupné a nákladné léčby vážně nemocných.

Článek

"Tyto finanční prostředky umožnily mimo jiné zvýšení dostupnosti účinné a moderní léčby ve specializovaných centrech, zvýšení počtu operačních zákroků, zkrácení dlouhých čekacích lhůt nebo navýšení financování zdravotnické záchranné služby a rozšíření počtu výjezdových stanovišť," uvedl Sršeň.

Podle něj se také díky poplatkové reformě zefektivnila dostupnost zdravotnických zařízení, uvolnily se přeplněné čekány a zvýšily tak komfort. Také lékařská služba první pomoci se podle jeho slov přestala zneužívat a mnohem více ji využívali pacienti, kteří skutečně pomoc potřebovali.

Díky regulačním poplatkům se podařilo výrazně omezit plýtvání ve zdravotnictví, ušetřit prostředky za levné léky a přesunout je na péči pro těžce nemocné.
Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová

"Díky regulačním poplatkům se podařilo výrazně omezit plýtvání ve zdravotnictví, ušetřit prostředky za levné léky a přesunout je na péči pro těžce nemocné. Ve specializovaných centrech, kde se léčí rakovina, roztroušená skleróza a další závažné choroby bylo léčeno o 40 procent více pacientů než v roce 2007, úhrada na léky ve specializovaných centrech vzrostla o 47 procent, počet operací kyčelních a kolenních náhrad vzrostl například u VZP o 35 procent. Zároveň poplatky působí jako velmi účinné protikrizové opatření,“ vysvětlila ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Očekávání ministerstva se naplnilo

Výsledky propočtů jsou údajně zcela v souladu s očekáváním ministerstva, protože omezily zbytné návštěvy u lékaře. Počet návštěv na pohotovosti klesl o 36 procent, ambulantní specialisté řešili o 15 procent méně případů a v lůžkových zařízeních jich řešili téměř o pětinu méně.

Ministerstvo také počítalo s dalším důležitým efektem - počet receptů na léky klesl o 28 procent a výdaje na léky do 150 korun poklesly taktéž o pětinu. 

První náměstek ministryně Marek Šnajdr připomněl, že s poplatky souvisí i ochranný limit, který chrání především chronicky nemocné. Díky tomu se snížily náklady na léčbu u 18 700 pojištěnců.

"Přestože jsou poplatky nepopulární, zásadním způsobem zvýšily jistotu našich občanů, že až budou sami nebo jejich blízcí vážně nemocní, dostane se jim moderní a účinné léčby včas, “ dodal Šnajdr. 

Celkový finanční dopad poplatků v roce 2008 (v mil. Kč)
Vybrané poplatkyOdhad úspor
Ambulantní služby1 8011 250 (ušetřeno 4,15 miliónu klinických vyšetření)
Recepty v lékárnách2 4373 630 (zabráněno obvyklému 9 % nárůstu nákladů). Následná úspora 1 600 mil. Kč na straně pacientů (zamezení růstu doplatků - kompenzování růst cen vzhledem k inflaci)
Pohotovost1070 (ušetřeno 400 tisíc návštěv na pohotovosti)
Lůžkové služby679165 (205 tisíc ušetřených ošetřovacích dní)
Celkem5 0245 045
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám