Hlavní obsah

Lékárny: nevybíráním poplatků ztrácíme 70 % příjmů, krachujeme

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl

Česká lékárnická komora ve středu oznámila, že nevybírání regulačních poplatků v krajských lékárnách snížilo příjmy ostatních lékáren o 30 až 70 procent. Komora varuje, že mnohým lékárníkům kvůli odlivu zákazníků do lékáren zřizovaných krajem hrozí krach.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Poplatky za recept neplní podle lékárníků regulační funkci

Článek

"Pokud nejsou příslušné instituce schopny zamezit protizákonnému nevybírání regulačních poplatků v krajských lékárnách, pak je jediným možným řešením úplné zrušení regulačních poplatků za položku na receptu v lékárnách,“ píše se v prohlášení Lékárnické komory.

Nevybírání regulačních poplatků od pacientů v lékárnách ve vlastnictví krajů snížilo příjmy ostatních lékáren o 30 až 70 procent, tvrdí lékárnická komora. Kvůli tomuto finančnímu propadu musejí některé lékárny omezovat pracovní dobu a propouštět zaměstnance. 

Podle prezidenta komory Stanislava Havlíčka lékárníci nechtějí být zneužíváni k politickému boji a proto se rozhodli pro tento krok. Lékárníci se již obrátili na Evropskou komisi, neboť trvají na tom, že musejí být zrovnoprávněny podmínky pro všechny pacienty a pro všechny poskytovatele.

Ministerstvo vyzvalo pojišťovny ke kontrolám

Tento názor zastává i ministerstvo zdravotnictví v čele s Danielou Filipiovou. Resort se proto obrátil na zdravotní pojišťovny, které by měly provést v krajských zařízeních kontroly a případně  zahájit správní řízení s těmi, kdo peníze nevybírají.

Krajům také hrozí, že přijdou o dotace ze státního rozpočtu. Vláda to vysvětluje tím, že když mají kraje dost peněz na tyto účely, dotace nepotřebují. Ministerstvo vnitra již z pověření vlády začalo prověřovat, zda jednotlivé kraje postupují v souladu se zákonem, když hradí poplatky za pacienty. Místopředseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka to označil za zastrašování, zásahy do rozpočtové autonomie krajů odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám