Hlavní obsah

Pozemek na Měsíci si už koupilo třináct tisíc Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už téměř 13 tisíc Čechů si koupilo pozemky na Měsíci. Alespoň to tvrdí Lunární ambasáda Česká republika, která sídlí v Praze na Vinohradech a přes internet parcely na planetárním souputníkovi už dva roky prodává i s očíslovanými certifikáty. Každý pozemek má velikost jednoho akru, tedy asi 4 047 metrů čtverečních.

Článek

Jeden pozemek přijde na 999 korun. „Prodali jsme za tu dobu 15 tisíc akrů. Na Slovensku jsme jich prodali další tři tisíce, ale tam jsme začali s prodejem mnohem později,“ uvedl Filip Rajchart z Lunární ambasády s tím, že prodávají pozemky na Měsíci na základě licenční smlouvy s americkou firmou se sídlem v Nevadě.

„Ta je prodává už od 80. let minulého století. Podobné lunární ambasády, jako je ta naše, jsou v Evropě i v Rusku nebo v Portugalsku,“ dodal.

Jedním z prodejců je student pražské matematicko-fyzikální fakulty Robert Brunetto.. „Při brouzdání internetem mě zaujala malá reklama, ve které se obecně psalo o pozemcích na Měsíci. Až když jsem se začetl, zjistil jsem, že se vlastně jedná o prodej parcel na jiné planetě. Tato možnost mě velice nadchla a hned jsem si jeden koupil,“ prozradil mladý příznivce sci-fi z Liberce.

Neobvyklý nápad se mu zdál natolik lákavý, že se vydal do pražské Lunární ambasády a rozhodl se s ní spolupracovat. „Sám jsem se nabídl, že budu další prodeje zprostředkovávat. Obchodní podmínky a především princip prodeje jsem si samozřejmě nechal pečlivě vysvětlit,“ řekl Brunetto, který na prodávání části cizí planety nevidí nic špatného. Každý prý přesně ví, co si kupuje. „Moje provize není nijak závratná, ale zase ne tak nevýznamná pro studentský život,“ prohlásil mladý podnikavec, který se jako obchodník s deštěm necítí.

„Prodat je možné cokoliv“

„Jen těžko vymyslíte originálnější dárek, než je pozemek na Měsíci! Milovníci neobvyklých darů mají skvělou možnost příjemně překvapit někoho ze známých nebo blízkých lidí,“ uvádí reklamní slogan firmy. „Prodat je možné cokoliv,“ míní Rajchart.

Každý kdo koupí pozemek na Měsíci, dostane i Lunární ústavu a také popis toho, kde leží plocha, kterou vlastní. Foto: Archiv Právo

„Lidé jsou ochotni zaplatit za naprosté nesmysly. I když pozemky na Měsíci takovým nesmyslem nejsou. My jsme brali věc ze začátku jako legaci a takovou show, ale když jsme blíže pochopili filozofii zakladatele firmy v Nevadě, pochopil jsem tu jeho genialitu. Vždyť on prodal už čtyři milióny pozemků a vydělal na tom spousty peněz,“ konstatoval Rajchart.

Právníci se lekli lejster

„Byli tu za námi různí právníci, kteří chtěli rozehrávat velké hry. Jenže my se řídíme americkým právem. Prodáváme certifikáty, které jsou registrovány ve státě Nevada. Když uviděli padesátistránkovou licenční smlouvu, sami uznali, že nemá cenu se soudit s bohatou americkou firmou.

Problematika se točí kolem duševního vlastnictví, a v tomto případě jsou v naší legislativě velké díry,“ vysvětloval Rajchart. Právo na vlastnictví každého pozemku na Měsíci se potvrzuje předáním tří dokumentů. Jeden potvrzuje vlastnické právo na pozemek, druhý je mapa s přibližným umístěním koupeného pozemku a třetí je Lunární ústava.

Firma se při prodeji v Česku ohání tím, že „Česko není Amerika. Veškerá nedorozumění a spory o předmět transakce budou řešeny dle zákonů a v souladu s právními normami USA, státu Nevada,“ tvrdí v podmínkách prodeje.

Odborníci mají jasno

Jenže na území ČR platí jen jedny zákony, a to jsou ty české. Podle právníka Jaroslava Ortmana nelze u nás operovat tvrzením, že se obchody uzavírají podle cizích právních předpisů. „Jednalo by se o kolizi českého práva se zákony cizího státu, na což myslí kolizní norma mezinárodního práva soukromého,“ uvedl Ortman.

Jak také upozornil, podle českých zákonů se vlastnictví nemovitostí navíc nabývá teprve se zápisem do katastru nemovitostí. „Nedokážu si představit, jak by na takový požadavek reagovali úředníci tohoto úřadu,“ směje se Ortman.

„Koupit pozemky na Měsíci nebo na Venuši či Marsu není prostě možné. Prodává je za 999 korun za akr? Tak to je hodně levný,“ podivoval se Pavel Příhoda z programového oddělení pražského planetária. Stejně je to i s hvězdami, které se také prodávají. Kupující sice dostane nějakou kartičku či výpis, přičemž ty slušnější agentury pošlou alespoň mapu, kde ten pozemek nebo hvězda leží, ale nemá to vůbec žádný právní rámec,“ ujišťoval Příhoda.

„Orgány činné v trestním řízení takový prodej, pokud vím, nepovažují za podvod. Vždyť každý je přece strůjcem svého štěstí. Každý alespoň trochu informovaný člověk ví, že koupit pozemek na Měsíci je nesmysl,“ uzavřel Příhoda.

Vesmír je všech

Podle právníka Ortmana je však takové podnikání podvodu velmi blízko. „Pro tuhle firmu je to možná zajímavá reklama, ale pokud se tím prodáváním nedosažitelných pozemků na vesmírných tělesech obohatili, tak se nemohou hájit tím, že šlo např. jen o reklamu nebo recesi. Tady už končí sranda a začíná paragraf,“ řekl Právu Ortman s tím, že v takovém případě lze prokázat i jasný úmysl obohatit se. Navíc není možné, aby česká firma prodávala něco, co není její, resp. co není ničí. „Podle mezinárodních smluv je vesmír všech, kosmická tělesa proto nelze prodávat, ani vcelku, ani po kouscích,“ dodal Ortman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám