Hlavní obsah

Falešný email radí, jak označit v mobilu své blízké kvůli záchranářům

Právo, Josef Koukal

Počítačovou sítí se šíří e-mail, který doporučuje majitelům mobilních telefonů uložit si do seznamu pod názvem ICE číslo na své blízké. Podle textu by pak v případě zranění nebo nehody mohli záchranáři snadno kontaktovat rodinu a zjistit si například informace o zdravotním stavu pacienta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Falešné emaily se šíří mezi lidmi.

Článek

Záchranka, policisté i hasiči však upozorňují, že jde o hloupost a český integrovaný záchranný systém se značkou ICE vůbec nepracuje.

Autoři e-mailu se odvolávají na údajná doporučení personálu záchranné a rychlé zdravotní pomoci. ICE (In Case of Emergency – Pro případ ohrožení) je podle nich mezinárodně uznaný pseudonym.

„Pod tímto jménem bychom ve svém mobilním telefonu měli uvést telefonní číslo a osobu, kterou v případě nouze může kontaktovat policie, záchranná služba nebo hasičská služba,“ píše se ve zprávě, kterou již obdržely tisíce lidí, spolu s doporučením, aby adresát text rozeslal svým známým.

Záchranná služba mobily neprohlíží

„Je to hloupost,“ reaguje na zprávu mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková. „Záchranná služba pacientům mobily rozhodně neprohlíží. Je tu od toho, aby pacienta ošetřila a odvezla do nemocnice. Ani kontaktování příbuzných není naše práce,“ podotýká.

Její kolega z pražské záchranky Ondřej Franěk před několika dny umístil na web záchranné služby varování, v němž rozesílané e-maily označuje rovnou za HOAX (mystifikační řetězový e-mail).

„Slibuje něco, co v praxi rozhodně nefunguje podle představ autorů mailu,“ píše Franěk. „Nejedná se o žádnou mezinárodně uznávanou a koordinovanou akci. Obdobné kampaně proběhly bez velkého výsledku ve Velké Británii a v Izraeli, kde ale šlo spíš o možnost identifikovat oběti atentátů, nikoliv o volání příbuzným,“ vysvětluje záchranář.

Zásah do soukromí

Ani další složky integrovaného záchranného systému, policisté a hasiči, se symbolem ICE nepracují. Pro policii je prohledávání mobilu například při identifikaci oběti jedním z posledních kroků.

„Musíme samozřejmě zjistit totožnost dotyčného, ale pro to není nutné jít rovnou do mobilního telefonu. Lidé u sebe mívají doklady,“ říká mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

A mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček upozorňuje i na další problém: „Mobil je osobní věcí a my nemůžeme člověku jen tak prohledávat jeho telefon. To bychom porušili jeho právo na ochranu soukromí,“ míní.

Podle Fraňka představuje uvedení důvěrně známé osoby pod „veřejným“ označením ICE přímo bezpečnostní riziko, například v případě ztráty telefonu.

Mluvčí Kubalák na druhou stranu nevylučuje, že v konkrétním případě může ICE kontakt v mobilu policii pomoci, spíše ale ve výjimečných případech.

Pokud by zkratka ICE měla vstoupit do života podobně jako například mezinárodní tísňová linka 112, musela by být zavedena a respektována všemi složkami integrovaného záchranného systému, shodují se dotázaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám