Hlavní obsah

Nejmenší volební okrsek v Česku čítá čtyři lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘEZINA

Na nadcházející krajské i senátní volby se připravuje i čtveřice obyvatel z nejmenšího volebního okrsku v České republice. Je jím vojenský újezd Březina na Vyškovsku. Přestože co do počtu oprávněných voličů je okrsek nejmenší, jeho rozloha jej naopak řadí k největším.

Článek

Účast ve volbách bývá v Březině tradičně vysoká. Při volbách do Sněmovny v roce 2006 odvolilo všech šest tehdejších plnoletých obyvatel. I letos účast u volební urny přislíbila trojice zdejších voličů, dá se tedy předpokládat, že účast dosáhne minimálně 75 procent.

"Letos budeme mít snad nejméně voličů. Rodině Němcových vyrostly obě děti, které se z hájenky v újezdu odstěhovaly. Proto ten úbytek," řekl v úterý přednosta újezdu Jan Roubal. V jednu dobu bylo ve volebním okrsku až devět voličů, to už je ale minulost.

K volbám 30 kilometrů

Všichni současní obyvatelé žijí na samotách uprostřed lesů. Právě Němcovi musí do volební místnosti absolvovat cestu dlouhou téměř 30 kilometrů. Nejblíže to v Březince má k volbám jeden z lesních dělníků, kterého od volební místnosti, která je umístěna v sídle újezdu ve Vyškově, dělí "pouhých" deset kilometrů.

Díky počtu voličů možná bude mít Březina i další primát, je totiž pravděpodobné, že hlasovací lístky ze zdejšího okrsku budou sečteny jako první.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám