Hlavní obsah

VIDEO: Gruzínci v Praze protestovali před ruskou ambasádou

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před ruským velvyslanectvím v pražských Dejvicích v úterý dopoledne protestovaly zhruba tři stovky lidí. Jednalo se především o příslušníky gruzínské komunity, demonstrovali tak proti údajné informační blokádě ohledně konfliktu mezi Ruskem a Gruzií ze strany ruských agentur.

Článek

Zhruba hodinový protest proběhl poklidně, účastníci provolávali hesla na podporu Gruzie. Policie všechny demonstranty při příchodu legitimovala.

Přestože nejvíce lidí patřilo ke gruzínské komunitě žijící v Praze, na místě byli i Češi a někteří občané jiných zakavkazských států. Protestující si stěžovali na to, že ruské agentury neinformují o konlifktu objektivně, západní média pak jejich zprávy poměrně nekriticky přebírají.

"Spojení s našimi rodinami v Gruzii je nyní složité, telefonní linky nefungují. Situace je velice těžká," uvedla jedna z účastnic protestu.

Roli hraje i ropa

Boje v separatistické gruzínské provincii Jižní Osetie propukly minulý pátek. Gruzínská armáda oblehla hlavní provinční město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali i separatisté v dalším separatistickém proruském regionu Abcházie.

Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se také obviňují i z etnických čistek. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v úterý oznámil, že nařídil ukončení vojenských operací ruské armády v Gruzii.

Pozornost upřená na rusko-gruzínský konflikt pramení také ze strategického významu Gruzie z hlediska těžby a tranzitu ropy a plynu. V Gruzii totiž leží nové ropovody a plynovody, které k nelibosti Moskvy podporují Spojené státy a které při dopravě ropy a plynu z Kaspického moře umožňují vyhnout se tranzitu přes Rusko.

Reklama

Související články

Z Gruzie odjedou zbylí Češi

Ještě během pondělí odjedou z Gruzie všichni Češi, kteří projevili zájem tuto boji zmítanou zemi opustit a využít nabídky ministerstva zahraničí, které...

Výběr článků

Načítám