Hlavní obsah

Pospíšil odvolal ústeckého krajského žalobce Jakovce

Právo, Radim Vaculík

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) odvolal ve čtvrtek z funkce krajského státního zástupce v Ústí nad Labem Jana Jakovce. Tento krok navrhl ministrovi pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, který již v pátek představil v Ústí nového šéfa tamních žalobců. Stal se jím Jiří Křivanec, dosavadní šéf Okresního státního zastupitelství v Mostě.

Článek

Informace Práva v úterý potvrdila mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová. „Důvodem odvolání je fakt, že stejně jako u předchozích personálních změn se pan vrchní státní zástupce neztotožnil s názorem doktora Jakovce na další vedení ústeckého krajského zastupitelství,“ uvedla Válová.

Upozornila však, že odvolání Jakovce není spojeno s žádným jeho možným pochybením či špatnou prací v dosavadní manažerské funkci. Jakovce se zatím nepodařilo kontaktovat.

Žalobce vedl příliš dlouho

Podle informací Práva stojí ale za jeho koncem zřejmě až příliš dlouhé Jakovcovo funkční období. Ústecké zastupitelství totiž vedl celých 18 let a byl tak jedním z nejdéle sloužících šéfů krajských zastupitelství v ČR. Sám údajně již nějakou dobu uvažoval o rezignaci na funkci, ale vše za něj nakonec vyřešili Rampula s Pospíšilem.

Jakovec byl ovšem známý i tím, že kritizoval odvolávání některých vedoucích státních zástupců, například šéfa pražských městských žalobců Luboše Pětníka (skončil ve funkci v září 2007) či vrchního státního zástupce v Olomouci Ivo Ištvana (skončil v listopadu 2007 kvůli kauze Čunek).

Čeští státní zástupci již delší dobu zvažují možný návrh, že by vedoucí žalobci byli dosazeni do svých manažerských funkcí jen na určitou dobu, uvažuje se například o délce pěti let. S touto variantou si pohrává i ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám