Hlavní obsah

Policie odložila kakaovou aféru exposlance Krause

– PRAHA • Aktualizováno

Policie odložila případ takzvané kakaové aféry bývalého sociálnědemokratického poslance Michala Krause. Spolu s Františkem Rigem byl podezřelý z praní špinavých peněz, pokusu o podvod a později i korupce. Oba v roce 2001 jednali v Ghaně o privatizaci tamního podniku na zpracování kakaových bobů.

Článek

„Nepodařilo se zjistit skutečnosti, které by opravňovaly zahájení trestního stíhání,“ uvedla Obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná. „Policejní komisař proto případ odložil, mě to bylo doručeno tento týden,“ dodala žalobkyně.

Policie prý narazila na neochotu ghanských orgánů spolupracovat při vyšetřování. „Žádali jsme o právní pomoc Ghanu, žádné se nám ale nedostalo. Po četných urgencích je zjevné, že reakci už nelze očekávat,“ komentovala to státní zástupkyně. Česko nemá s Ghanou smlouvu o právní pomoci.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu uvedl, že "po rozplynutí pseudoafér Unipetrol, biolíh a ´obvinění´ plynoucích z tzv. Kubiceho zprávy v nedávné době tak splaskla další bublina nafouknutá před volbami do Sněmovny v mediálních dílnách ODS". Paroubek podotkl, že politici současné vládní koalice by si měli vzít příklad z postupu Krause, který ctil presumpci viny v politice a po vypuknutí aféry opustil vysokou politickou funkci.

Policie se případem začala zabývat v lednu 2006, když se v médiích poprvé objevily informace o obchodní cestě Michala Krause, později odsouzeného podnikatele Františka Riga a rakouského podnikatele Alfreda Augustina do Ghany v roce 2001. S tamními státními úředníky měli jednat o nákupu privatizované továrny PBC na zpracování kakaových bobů za 15 miliónů dolarů.

Vyšetřování se týkalo toho, že Kraus nechal z matčina účtu v pardubické spořitelně převést do Ghany 50 000 dolarů (1,8 miliónu korun). Původně tvrdil, že peníze patřily Rigovi, později obrátil a tvrdil, že byly jeho. Podnikatel Rigo, který si odpykává desetiletý trest za podvody, v MfD předloni tvrdil, že Kraus obchod kryl penězi z úplatku za velkou státní zakázku. Kraus tvrzení označil za předvolební tah, který měl poškodit ČSSD.

Smlouva za půl miliardy

Policie také šetřila, zda se oba muži nepokusili ghanské úředníky uplatit. Rigo tvrdil, že ano.

Kraus také údajně podepsal v Ghaně smlouvu o zakoupení podniku PBC na zpracování kakaových bobů za 15 miliónů dolarů (asi půl miliardy korun) jako ředitel firmy ProAfri. Z obchodu ale sešlo. Exposlanec tvrdil, že se stal obětí podvodu, že Rigovi naletěl.

Policie se začala případem zabývat předloni v lednu. Kraus posléze rezignoval na funkce předsedy poslaneckého klubu ČSSD i rozpočtového výboru Sněmovny a složil také poslanecký mandát. Ponechal si funkci předsedy ČSSD Libereckého kraje.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanec Kraus se chce bránit u soudu

Poslanec ČSSD Michal Kraus v pátek oznámil, že se nařčením souvisejícím s jeho cestou do Ghany v roce 2001 hodlá bránit právní cestou. Informoval...

Výběr článků

Načítám