Hlavní obsah

Svoboda podporuje Klause výměnou za církevní restituce

Právo, Novinky, dan, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Lidovecký předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda přiznal, že podporuje politický obchod, v němž by lidovci podpořili znovuzvolení Václava Klause prezidentem. Ke stejnému kroku vyzývá i ostatní lidovce. Věří, že zákonodárci ODS by pak podpořili ve Sněmovně zákon o církevních restitucích.

Článek

Svoboda poslal dopis, v němž obhajoval rozhodnutí celostátního výboru strany ze 14. ledna podpořit v prezidentské volbě Klause s tím, že je to jediná šance, jak restituce prosadit.

"Podpora Václava Klause dává reálnou šanci získat pro majetkové vyrovnání státu s církvemi plnou podporu poslanců a senátorů ODS, protože bez jejich souhlasu záměr majetkového vyrovnání státu a církví zkrátka a dobře realizovat nelze," napsal Svoboda.

Už na celostátním výboru KDU-ČSL 14. ledna vystoupil Svoboda s požadavkem, aby restituční návrh podpořili veřejně všichni zákonodárci ODS ještě před volbou prezidenta. To se ale nedaří, někteří poslanci ODS mají výhrady. Vláda však byla ve středu jednomyslně pro.

Svoboda přímo uvedl, že „KDU-ČSL má momentálně jedinečnou a zřejmě i poslední příležitost vyřešit tento problém“. Jak uvedl, hlasy Janu Švejnarovi „nezajistí projektu většinovou podporu ostatních parlamentních stran, zejména pak ČSSD a KSČM“.

Svoboda přímo uvedl, že „KDU-ČSL má momentálně jedinečnou a zřejmě i poslední příležitost vyřešit tento problém“. Jak uvedl, hlasy Janu Švejnarovi „nezajistí projektu většinovou podporu ostatních parlamentních stran, zejména pak ČSSD a KSČM“.

Podle Svobody „je jisté, že KDU-ČSL musí tento dlouhodobě odkládaný problém definitivně uzavřít. Za jeho řešení je tedy třeba ,zaplatit´; a já věřím, že ODS pak svému závazku čestně dostojí.“

Kalousek: o výměně se v koalici nejednalo

Ministr financí Miroslav Kalousek odmítl, že by se někdy jednalo o obchodu hlasů pro Klause za podporu ODS pro restituce. „Nikdy se o takovéto výměně v koalici nejednalo,“ řekl Právu Kalousek. Dodal, že on osobně veřejně řekl, že Klause bude volit již před několika měsíci, než se o církevních restitucích vůbec začalo mluvit.

První místopředseda KDU-ČSL Roman Línek také soudí, že jde pouze o Svobodův soukromý názor. „Nikdy na žádném koaličním jednání nezaznělo: Zvolte Klause, jinak nebudou církevní restituce,“ řekl Právu Línek.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) popřel, že by jeho strana kšeftovala za volbu jejich čestného předsedy prezidentem. „Je to pohled pana ministra Cyrila Svobody. Já o žádném obchodu nevím, také jsem se žádného nezúčastnil. Myslím si, že bychom neměli, tak vážnou věc ponižovat, jako je volba prezidenta a nebo vyrovnání státu s církvemi. Odmítám, že by to měl být předmět nějakého kšeftu,“ řekl Právu.

Anketa

Vadil by vám politický obchod s volbou Václava Klause?
ano
87,3 %
ne
12,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7108 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám