Hlavní obsah

Průměrný věk Čechů vzrostl na čtyřicet let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný věk v Česku se pohybuje kolem čtyřiceti let. Za posledních patnáct let se tak zvýšil o téměř čtyři roky. V roce 1991 bylo Čechům a Češkám průměrně 36,5 roku. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Za růstem průměrného věku je stárnutí společnosti i nízký počet nově narozených dětí. Lidský život se prodlužuje a starších lidí v Česku přibývá. V roce 1991 žilo v zemi 1,31 miliónu osob nad 65 let. Loni jich bylo již 1,48 miliónu. V roce 2050 se očekává, že by to mělo být 2,96 miliónu osob. [celá zpráva]

České ženy jsou v průměru starší než muži. Jejich průměrný věk se pomalu blíží 42 letům. V roce 1991 jim bylo zhruba 38 let. Ženy se dožívají vyššího věku než muži.

Průměrný věk mužů dosahoval před patnácti lety 34,7 roku. Loni se dostal na 38,6 roku. Na stovku hochů do 14 let připadalo v roce 1991 asi 46 seniorů. Loni to bylo už 77 pětašedesátníků a starších.

Podle odborníků bude stárnutí společnosti nejvýraznější demografickou změnou, která vyspělé země v tomto století čeká. Někteří sociologové hovoří dokonce o přicházející éře starších žen. Seniorek je totiž již nyní výrazně víc než mužů.

Experti zdůrazňují, že stárnutí populace není nutné brát jako hrozbu. Státy by se na změny ale měly připravit. Měly by upravit například své důchodové a zdravotnické systémy. Nutné bude rozšíření sociálních služeb a péče o starší lidi. Na rostoucí počet osob vyššího věku budou muset reagovat i výrobci ve všech oborech. Senioři totiž budou představovat výrazný podíl jejich zákazníků. Stárnutí začíná odrážet i film. Tvůrci již nyní čím dál tím častěji natáčejí snímky ze života starších lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám