Hlavní obsah

Radarová základna USA má stát na kopci Trokavec

– PRAHA
Právo, Radek Plavecký

Americká základna s protiraketovým radarem, o jejíž umístění ve středních Čechách požádala Česko americká vláda, by měla být podle pátečních informací Práva umístěna na kopci Trokavec poblíž stejnojmenné obce na samém jihozápadním okraji vojenského prostoru Brdy.

Článek

Nejblíže radaru by tedy měly být západočeské obce Skořice, Dobřív, Mirošov a Strašice, ze středočeských obcí budou nejblíže Věšín, Rožmitál pod Třemšínem a Buková.

Ministerstvo obrany v pátek  odmítlo informaci Práva o umístění základny potvrdit, ale ani ji nevyvrátilo. Omezilo se jen na sdělení, že přesná lokalita bude oznámena později.

Americký velvyslanec Richard W. Graber na včerejším setkání s hejtmany a třemi desítkami starostů ze Středočeského a z Plzeňského kraje ovšem potvrdil, že základna by měla stát v jihozápadní části vojenského prostoru na rozhraní Středočeského a Plzeňského kraje.

"Bude to jihozápadní část prostoru a základna bude zabírat maximálně rozlohu dvakrát dva kilometry," upřesnil náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Na základně má platit české právo

Jak vůbec na prvním setkání americké strany se zástupci obcí dotčené oblasti velvyslanec Graber uvedl, bude v případě zřízení i na území základny platit české právo pro všechny tamní pracovníky a všechny, kdo se budou na základně pohybovat.  [celá zpráva]

"Další konkrétní podmínky celého projektu se nyní začnou projednávat a je to věc další diskuse. Rozhodně budou mít české firmy a jiné subjekty možnost podílet se na výstavbě základny," uvedl Graber, podle kterého bude radar znamenat ochranný štít nejen pro Českou republiku ale i pro další evropské oblasti.

V nejbližší době se očekává nejprve reakce české strany na nótu, kterou Američané oficiálně požádali o umístění radarové protiraketové základny v Brdech. Posléze začnou práce na smlouvách a vyjednávání o konkrétních podmínkách. Tato etapa by měla zabrat minimálně 4 měsíce, spíš více. Ratifikovány by měly být dohody českým parlamentem a prezidentem na konci letošního roku, případně na počátku příštího roku. Samotná radarová stanice by pak mohla stát v letech 2011 až 2012. Investice do základny by se měla pohybovat v rozmezí 1,5 až 2,7 miliardy korun.

"Rozsah základny bude záležet na dalších zkoumáních a rozhodne se o něm po návštěvách expertů z různých oblastí," doplnil Graber. O dalších podrobnostech z hlediska investic pro obce se zatím velvyslanec i zástupci českého státu zdráhali hovořit. Vše teprve bude předmětem jednání.

Dotazy starostů

 "Obce a kraje by nyní měly vytvořit souhrn svých požadavků a potřeb. Toto by pro ně měla být příležitost," uvedl místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS). 

Setkání využili někteří starostové k otázkám. "Brdy jsou zdrojem pitné vody pro dvě třetiny obcí na Příbramsku. Bude mít základna vliv?" zajímal se například příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD).

"Minimální vliv na životní prostředí byla jedna z našich hlavních podmínek. Při výstavbě i provozu radaru budou dodrženy všechny ekologické normy a limity," ujišťoval Pojar. Stejně tak by neměl mít radar vliv na provoz mobilních telefonů nebo šíření televizního signálu v této oblasti a radarová základna by neomezila ani nynější dělostřeleckou základnu u Jinců na opačném konci prostoru, ani její plánovaný rozvoj.

Anketa

Souhlasíte se stavbou radaru v Brdech?
Ano
41,9 %
Ne
58,1 %
Celkem hlasovalo 21048 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám