Hlavní obsah

Dohodnuto. Pohanka a Melčák nechají vládu projít

– PRAHA

Poslanci Michal Pohanka a Miloš Melčák zvolení za ČSSD umožní existenci vlády trojkoalice ODS, lidovců a zelených. Hlasování o důvěře se nezúčastní. Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil oba poslance za zrádce a podezírá je z politické korupce.

Článek

Rozhodnutí poslanců Pohanky a Melčáka oznámil na tiskové konferenci premiér Mirek Topolánek. Řekl, že se s nimi dohodl na některých programových změnách v oblasti daní, zdravotnictví a sociální politiky.

Podle slov obou poslanců byla jejich hlavní motivací pro toleranci vlády snaha ukončit dlouhotrvající politickou agonii, která v zemi trvá od loňských červnových voleb.

Koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených má ve dvousetčlenné Sněmovně stovku hlasů. Neúčast dvou poslanců zvolených za ČSSD sníží hlasovací kvórum, a trojkoalice tak bude mít nadpoloviční většinu přítomných poslanců.

"Nejsme zrádci"

Ani jeden z poslanců si nemyslí, že by zradili voliče. Naopak jsou spokojení s tím, že koalice zahrne do programového prohlášení jejich požadavky. "Vycházíme z toho, že tolerance vlády není podpora," prohlásil Pohanka s tím, že chtěli zemi zajistit stabilitu.

"To neznamená, že by oba poslanci tuto toleranci vyjadřovali po celé funkční období a hlasovali pro všechny zákony," řekl Topolánek a dodal, že vláda se zavazuje všechny hlavní reformní kroky s opozicí projednávat.

 "Mrzí nás, že se nepodařilo získat institucionální podporu trojkoaliční konstelaci, která v pátek požádá o důvěru," dodal.

Pohanka ještě minulý týden Právu řekl, že vládu nepodpoří a odmítl spekulace, že by se hlasování nezúčastnil a tím nové vládě dal zelenou. "Hlasování se zúčastním, jsem ochoten podpořit pouze stabilní vládu, ale tahle na to nevypadá", řekl tehdy Pohanka.

Paroubek oba obvinil z politické korupce

Rozhodnutí Pohanky a Melčáka je podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka ukázkou politické korupce a nečestnosti. Paroubek oba své stranické kolegy označil za zrádce. "Důvěru Poslanecké sněmovny tak získá vláda založená na vydírání, podvodu a zradě," řekl Paroubek.

Paroubek také řekl, že ČSSD podá trestní oznámení pro podezření z úplatkářství. Podle Paroubka není třeba hledat další důkazy pro tvrzení o korupci. Samotné rozhodnutí obou poslanců je podle jeho slov "veřejnou stvrzenkou na Dalíkovy peníze". Narážel tím na nedávné výroky Topolánkova mediálního poradce Marka Dalíka, který řekl, že někteří poslanci ČSSD nakonec vládu trojkoalice podrží.

Předseda ČSSD napsal jak Pohankovi, tak Melčákovi osobní dopis, ve kterém je žádal, aby hlasovali spolu s klubem soc. dem. a vládě důvěru nedali. 

ČSSD žádá odstoupení tří ministrů

Sociální demokraté zareagovali na zprávu o rozhodnutí dvou svých poslanců tolerovat vládu výzvou třem ministrům k odstoupení z funkce.

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) podle předsedy poslanců ČSSD Michala Haška v rozhovoru pro rakouský tisk prohlásila, že zelení budou jako vládní strana usilovat o uzavření jaderné elektrárny Temelín. Tím měla prokázat, že nehájí zájmy České republiky a dokonce ohrozit jadernou bezpečnost země, a proto by podle Haška měla odstoupit. [celá zpráva]

Dalším, kdo by měl podle ČSSD opustit funkci ministra, je předseda zelených Martin Bursík. "Je zřejmé, že odmítá odpovědět na jakékoliv otázky, které se týkají jeho majetku, a především otázky, jakým způsobem nabyl nemovitosti v jeho vlastnictví, případně z jakých finančních zdrojů je pořídil. Pokud pan Bursík neodpoví na tyto otázky, vyzývám jej, aby odstoupil z funkce místopředsedy vlády," řekl Hašek.

Odstoupit by měl podle sociálních demokratů také 1. místopředseda vlády, předseda lidovců a čerstvý ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek v souvislosti s tím, že policie chce vyšetřovat, zda před pěti lety nepřijal půlmiliónový úplatek. [celá zpráva]

Anketa

Pomůže podle vás rozhodnutí poslanců Pohanky a Melčáka vyřešit vládní krizi?
Ano, dlouhodobě
5,7 %
Ano, ale jen krátkodobě
61,4 %
Ne
32,9 %
Celkem hlasovalo 20396 čtenářů.

Reklama

Související články

Paroubek: Pohanka se vrátí do klubu ČSSD

Michal Pohanka se údajně vrátí do poslaneckého klubu ČSSD. Frekvenci 1 to řekl šéf sociální demokracie Jiří Paroubek s tím, že se s Pohankou dohodl na počátek...

Pohanka neuvažuje, že by podpořil trojkoalici

Dva poslanci zvolení za ČSSD, které by předseda vlády a ODS Mirek Topolánek nutně potřeboval pro podporu své tříbarevné vlády, se zřejmě vrátí z vandru domů....

Výběr článků

Načítám