Hlavní obsah

Štěpánek potvrdil nelegální software na ministerstvu

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr kultury Martin Štěpánek v pondělí pro Český rozhlas připustil, že jeho úřad používá na dvou třetinách počítačů nelegálně software firmy Microsoft, především Windows a Office. Informace z auditu, který Štěpánek zadal, unikla do médií. Ministr to označil za velmi nešťastné a hodlá podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

Článek

Situaci s nelegálním software chce Štěpánek co nejrychleji vyřešit a to přímo ve spolupráci s firmou Microsoft. "Musím vyjídat to, co zde moji předchůdci a spolupracovníci, se kterými jsem se musel rozloučit, zanechali," řekl pro rozhlas.

Paradoxní je, že právě do kompetence ministerstva kultury spadá ochrana autorských práv a úřad má i samostatný odbor, jenž je zodpovědný za vládní strategii boje proti nelegálnímu softwaru.

Microsoft je podle generálního ředitele Michala Čupy o softwarovém auditu na ministerstvu kultury průběžně informován a firma zároveň se zástupci ministerstva jedná o tom, jak zjištěné nedostatky napravit. Prověrka podle něj zatím neskončila, a proto ani není možné říci, kolik licencí ministerstvu chybělo.

"Evidence softwaru se bude muset dát do pořádku. Audit máme k dispozici pár dnů, studujeme jej a pokusíme se co nejrychleji zjednat nápravu," dodal Štěpánek. Dále připustil, že do doby, než se vše vyřeší, dále poběží ministerské počítače s nelegálním softwarem. Legalizace by měla stát přibližně kolem jednoho miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám