Hlavní obsah

ODS se na kongresu pře o spolupráci s ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednat nebo nejednat se sociálními demokraty, byla hlavní otázky pro členy ODS na sobotním kongresu. V průběhu dne všichni vystupovali s více či méně emotivními projevy a stavěli se na tu či onu stranu. Debata skončila po půl sedmé večer, pokračovat bude v neděli.

Článek

Předseda ODS Mirek Topolánek vyzval na kongresu členy, aby mu dali silný mandát k jednání o vládě tím, že jej opět zvolí předsedou. Právě on by rád s ČSSD jednal, protože jinou možnost nevidí.

Řekl, že pokud jeho mandát bude slabý, nebo jej kongres nezvolí, předloží prezidentovi vládu ve stejném složení jako je nyní a bude počítat s tím, že nedostane důvěru.

"Slabý mandát nebo nezvolení pro mě znamená, že prezidentu předložím stejnou vládu, která nedostane důvěru," řekl Topolánek v sobotním projevu. Jeho celé znění najdete ZDE.

Kritizoval ty, co za každou cenu volají po předčasných volbách v roce 2007. Podle něj by měli také vysvětlit, jak chtějí k volbám dojít.

Proti spojenectví s ČSSD a hlavně s Jiřím Paroubkem se postavila místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. V sále sklidil její projev a slovní hříčky bouřlivý úspěch. Na její stranu se stavěli i další členové. Se zřejmě nejemotivnějším projevem proti spolupráci s ČSSD vystoupil krajský radní Ústeckého kraje Milan Franc. Navrhl pak usnesení, o němž by měl kongres hlasovat. Jeho výkřiky ale mnozí přijali s rozpaky.

Topolánka naopak podpořil například ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič.

"Přestože to v tomto sále není nejoblíbenější tón, zcela jednoznačně říkám, že budu v případě neprůchodnosti variant podporovat jednání předsedy Topolánka o spolupráci více demokratických stran, to znamená i případnou spolupráci s nimi," řekl o spolupráci s ČSSD Gandalovič.

Topolánek: málo se radujeme

Kongres ODS začal v sobotu ve Veletržním paláci v Praze. Členové mají v programu i volbu předsedy, jediným kandidátem je právě Topolánek. Ten zvolení sebe sama spojil s hlavním tématem kongresu - vyjednávání s ČSSD a předčasnými volbami. Řekl, že pokud někdo neveří tomu, jak vyjednávací tým postupuje, ať ho nevolí.

Topolánek začal na začátku týdne jednat o sestavení vlády všech stran s výjimkou komunistů. Řekl, že ODS je ochotna upustit od roku 2007 jako termínu předčasných voleb a posunout je na později. To se ale některým členům nelíbí. V pátek proti tomu vystoupila například plzeňská krajská organizace. Trvá na roku 2007. Politici chtějí využít vysokých preferencí, které ODS nyní má.

V pátek večer zasedla výkonná rada ODS, která se shodla, že hlavní je zabránit vládě ČSSD s podporou komunistů a snažit se udržet termín předčasných voleb v roce 2007. Pokud to nebude možné, pak ve vládě prosadit co nejvíce z programu ODS.

Topolánek také v místy emotivním projevu pokáral své spolustraníky za to, že se dostatečně neradují z toho, že zvítězili v posledních volbách. "Nechali jsme si ukrást pocit vítězství, kde je naše radost z úspěchu? Tak si sakra aspoň zatleskejte," vyzýval.

Němcová proti spojenectví s Paroubkem

Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová připomněla předvolební kampaň stran, v níž se ODS distancovala od ČSSD. "Na druhé straně, proč to nepřiznat, jsme voliče získali i tím, co nabízela ČSSD. Nabízela: - Jiřího Paroubka," řekla Němcová. Strana by se tomu nyní neměla zpronevěřit a nechat se ČSSD zlákat k trvalé vládě.

Klaus pochválil, že ODS nedělá líbivou politiku

Na úvod Kongresu vystoupil ráno zakladatel strany a nynější prezident Václav Klaus. Řekl, že politika nyní připomíná střetnutí fanoušků dvou fotbalových klubů, kde se kompromis považuje za slabost. Kritizoval předvolební snahu zalíbit se voličům "zleva zprava" a řekl, že je rád, že ODS se touto cestou nevydala. Celý projev najdete ZDE.

Vedení si ODS zvolí v neděli

Tvrdý boj bude o křesla místopředsedů. Na post toho prvního jsou čtyři kandidáti, Petr Nečas, Vlastimil Tlustý, Pavel Bém a Ivan Langer. O posty dalších místopředsedů se uchází 14 lidí. Vedení si strana zvolí v neděli.

Anketa

Ke které variantě by se podle vás měla ODS přiklonit?
k předčasným volbám co nejdříve
76 %
k jednání s ČSSD
24 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8780 čtenářů.

Co také zaznělo na Kongresu

:: Nechali jsme si ukrást pocit vítězství. Kde je naše radost z úspěchu? Kde se bere ta nervozita, hysterie, nihilismus? Nedůvěra? (...) Kde je ta radost? Tak si sakra aspoň zatleskejte! (předseda ODS Mirek Topolánek)

:: Buďme trpěliví a sebevědomí. Paroubek dnes není tak silný, jak se staví. Jeho vláda s komunisty je málo pravděpodobná, jakkoli jí neustále hrozí. (místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová)

:: Dělám práci ministra zahraničí rád a myslím si, že dobře. (ministr zahraničí Alexandr Vondra)

:: Stojíme před volbou vůdce smečky a zvolme si takového, který si nezadá se socany! (člen ústecké krajské organizace Milan Franc)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám