Hlavní obsah

Zemřel legendární stíhací pilot František Fajtl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražské Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích zemřel ve středu legendární stíhací pilot František Fajtl. Bylo mu 94 let. Za druhé světové války bojoval v britském královském letectvu. Fajtl se jako pilot se účastnil i bojů ve Slovenském národním povstání. Celkem setřelil čtyři letadla.

Článek

Po nedávno zesnulém Františku Peřinovi [celá zpráva] tak Česko přišlo o další legendu.

"Byl hospitalizován v ÚVN Praha již několik měsíců z důvodu zdravotních komplikací spojených s vysokým věkem," informovala o tom mluvčí nemocnice Magda Thomesová.

Pilot a spisovatel František Fajtl převzal v roce 2004 z rukou prezidenta nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva. Byl i rytířem francouzské Čestné legie.

Válečný pilot

Fajtlův osud byl podobný osudu mnoha dalších československých pilotů, kteří opustili vlast po okupaci nacistickým Německem v březnu 1939. Přes Polsko se dostal do Francie, kde sloužil jako pilot a po boku francouzských letců bojoval s nacistickými útočníky. Po pádu Francie utekl přes severní Afriku do Velké Británie, kde vstoupil do britského královského letectva RAF.

Bojoval v řadách 1, 17 a české  310 squadrony. Účastnil se slavné letecké Bitvy o Británii. Později se stal velitelem 313. československé squadrony.

V roce 1942 byl nad územím Francie sestřelen německým pilotem, ale podařilo se mu vyhnout zajetí a za pomoci francouzských odbojářů se dostal do Španělska, kde byl uvězněn. Britové si vymohli jeho propuštění a Fajtl se mohl vrátit do služby. Během bojů sestřelil čtyři nepřátelská letadla.

V roce 1944 spolu s dalšími československými piloty odletěl do Sovětského svazu, aby bojoval po boku Rudé armády při osvobozování vlasti. V čele 1. čs. samostatného stíhacího pluku odletěl na pomoc Slovenskému národnímu povstání na letiště Zolná u Zvolena.

Poválečná perzekuce a následná rehabilitace

V roce 1949 byl Fajtl z letectva propuštěn, rok poté byl zatčen a poslán do vězení na Mírově jako nepřítel lidu. Po sedmnácti měsících byl propuštěn. Hrdinný pilot pak pracoval jako stavební dělník, skladník a úředník v okresním stavebním podniku v Lounech. Částečně rehabilitován byl v roce 1964, kdy byl povýšen na plukovníka v záloze.

František Fajtl

František Fajtl se narodil 20. srpna 1912 v Doníně na Lounsku. Byl stíhacím pilotem. Za druhé světové války v Bitvě o Británii sestřelil čtyři nepřátelská letadla. Sám byl jednou sestřelen.

V roce 1950 byl jako mnozí další piloti bojující v Anglii uvězněn.

Byl oceněn čtyřmi československými válečnými kříži a britským DFC (Distinguished Flying Cross - Letecký kříž za význačné činy) i sovětského Řádu za vítězství.

Fajtl napsal knihy Sestřelen, První doma, Vzpomínky na padlé kamarády, Bitva o Británii, Dva údery pod pás, Pouta nebes a další.

Adekvátního ocenění se dočkal po pádu komunismu. Roku 1990 byl povýšen na generálmajora ve výslužbě a vyznamenán řádem generála M. R. Štefánika. V roce 2002 byl povýšen do hodnosti generálporučíka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám