Hlavní obsah

Protestem filmařů budou ve Zlíně trpět především festivaloví diváci

Právo, Novinky, Lucie Klímová, Lucie Straková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Čeští producenti a tvůrci stahují filmy z programu letošního Zlínského festivalu. Pobouřilo je nepřijetí novely zákona o kinematografii. Komu tím na festivalu nejvíce ublíží? Organizátoři se shodují, že divákům...

Článek

Slavnostní večer měl zahajovat loutkový film Fimfárum 2. Tvůrci se ale rozhodli projekci zrušit. "Festival se koná aktuálně poté, co parlamentem neprošla novela zákona o kinematografii. Hájíme tak oficiální stanovisko Asociace filmových producentů v audiovizi, jedná se o kolektivní rozhodnutí", uvedl Martin Vandas, producent Fimfára. Českou loutkovou animaci tak nahradí britský snímek Wallace & Gromit: Prokletí králíkodraka v režii Nicka Parka a Steva Boxe. 

Nejradikálnější postoj zaujali producenti Vratislav Šlajer (Žralok v hlavě), Čestmír Kopecký (Sluneční stát) a Karla Stojáková (Restart), kteří své filmy odhlásili ze soutěžních sekcí. Projekce těchto snímků se tak ruší bez náhrady. K protestu se přidal i producent Pavel Strnad zrušením projekcí filmu Štestí (na náměstí Práce jej nahradí americký snímek Karcoolka Coryho Edwardse a ve Valašských Kloboucích film Panic je nanic).

Projekce beze změny

Projekce filmů Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí, Jak se krotí krokodýli, Panic je nanic a Anděl páně zůstávají beze změny. Režisér Jiří Strach sice požádal Českou televizi, aby film Anděl páně stáhla ze soutěže hraných filmů pro děti, její zástupci ale rozhodli, že snímek v soutěži zůstane.

Podle původního programu uvidí návštěvníci festivalu také Rafťáky. Producent Adam Dvořák chtěl sice původně ponechat pouze dvě projekce pro handicapované děti, v neděli ale potvrdil, že plánované projekce platí: "Vzhledem k tomu, že nám smluvní závazky k partnerům neumožňují stáhnout film z vašeho festivalu, platí stále námi dohodnuté termíny projekcí v plném rozsahu. Současně ponecháváme film v soutěži Filmového festivalu Zlín."

Trest pro diváky, ne politiky

S formou protestu také ostře nesouhlasí umělecký ředitel festivalu Petr Koliha. "Filmaři stahují své snímky z nekomerčního festivalu. V současné chvíli jsou všechny projekce vyprodány a dětské publikum se těší. Připadá mi jakoby trestali dětské diváky. Působí to trochu nemorálně. Je to podobné, jakoby si lékaři brali za rukojmí své pacienty," uvedl. 

Delegace filmových tvůrců, které přesto chtějí na festival přijet, tvrdí, že protest není v žádném případě namířen proti festivalu a jeho divákům.

Na stranu protestujících filmařů se postavil i režisér Karel Smyczek, který přijede převzít Uznání za celoživotní dílo. "Léta se hledá systém, rozebírají se různé modely fungující jinde v Evropě. Tady byl jeden na stole. Jistě měl svá úskalí, ale dával naději. Bohužel se z něho opět stalo politikum."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám