Hlavní obsah

Konopný olej pomáhá i na akné

Právo, Petr Veselý

Nadšené dopisy plné emocí. To bývají časté reakce lidí, kterým kosmetika s konopným olejem pomohla zmírnit nebo odstranit třeba akné. Případně jim hodně zlepšila atopický ekzém či lupénku. Pomáhá také na popáleniny a poranění kůže.

Článek

Emoce jsou pochopitelné. Kožní nemoci nepoznamenají člověku jen pleť, ale i duši. Zkusme se však na možnosti konopné kosmetiky podívat střízlivě.

Zkusila téměř vše, ale marně

Dvaadvacetiletá Alena Mitanová si léčila akné od svých čtrnácti let. Kromě hormonů, které nemůže užívat kvůli problémům s křečovými žilami, vyzkoušela kdeco. Včetně propolisu nebo kvasnic smíchaným s dětským pudrem. Bez výsledku. Protože pracuje jako servírka, bylo pro ni akné dost nepříjemné. Ke konopné kosmetice se stavěla po negativních zkušenostech s nejrůznějšími mastmi skepticky. Překvapila ji. Do tří neděl akné ustoupilo tak jako nikdy předtím. Nezmizelo, ale dá se držet v přijatelných mezích. Alena dnes lépe vypadá a také se mnohem lépe cítí.

Podobnou zkušenost jako ona udělala také dcera MUDr. Aleny Pčolové z Lipové-Lázní. Akné si léčila běžnou kombinací hormonální terapie a lokálně působících krémů. Když k tomu přidala kosmetiku s konopným olejem, stav pleti se jí hodně zlepšil. Že se zlepšily i její pocity, je zjevné.

V podobných příbězích bychom mohli pokračovat. Konopná kosmetika přesto není lékem na akné. Je doplňkovou terapií, která může jeho stav v různé míře zlepšit.

Úspěšný experiment

To, že doktorka Pčolová navrhla dceři, aby zkusila olej z konopí, nebyla náhoda. Spolu s kolegyní MUDr. Milenou Blehovou, se kterou pracují v Lázních Dolní Lipová jako dermatoložky, vyzkoušely účinky konopného oleje na skupině pacientů s atopickým ekzémem a lupenkou. "Výsledky nám připadaly srovnatelné s pozitivními efekty naší lázeňské léčby," říká MUDr. Blehová. "Tedy léčby bylinnými koupelemi, ozařováním speciálními lampami a tradičními mastmi. Pro nás je sympatické, že jde o přirozenou, tedy přírodní látku, která nemá vedlejší účinky."

Stav postižené kůže se při prvních aplikacích oleje u některých pacientů zhorší, stejně jako u jiných terapií. Zhoršení může trvat dva až tři dny. Je většinou signálem, že se startuje proces hojení.

U lupénkářů nezlepšoval olej jen stav pleti. Zmírňoval i její svědění. Řada z nich si kůži rozškrábe. To komplikuje léčbu. Svědění je navíc budí ze spaní, takže se pořádně nevyspí.

Škoda ztracených roků

Těžké to bývá i pro maminky malých atopiků. Jana Madejová o tom ví své. Na atopický ekzém svého syna vyzkoušela všechno možné. Včetně mastí s kortikoidy. Ty sice pomohly, ale jakmile je vysadila, ekzém se vracel. Jenže kortikoidy není možné používat dlouho kvůli jejich vedlejším účinkům. Tak hledala. Skoro čtyři roky.

Konopnou kosmetiku našla na internetu. Mazala s ní syna šestkrát až osmkrát denně. Po třech nedělích zmizel ekzém téměř úplně a s ním i svědění. Dnes ji používá preventivně a je velice spokojená. "Mrzí mě, že mě na tenhle alternativní prostředek neupozornila moje lékařka," říká Jana. "Je možné, že na různé lidi může účinkovat s různým efektem. Ale právě pro mého syna by bylo velice užitečné, kdybychom ho objevili dřív, a ušetřili si tak několik let zbytečného trápení.

Výborné na popáleniny

Vedle atopických ekzémů, lupénky a akné mívá konopná kosmetika příznivé účinky i na hojení ran, zejména popálenin. Podle MUDr. Heleny Kašparové z chirurgického oddělení nemocnice v Opočně se jím ošetřené rány zacelují kratší dobu a s menšími komplikacemi včetně jizev. Pomohly také řadě lidí s bércovými vředy a výborně zabírají u popálenin. I ty se hojí rychleji a s menšími problémy.

Nepodléhat emocím

Dobré zkušenosti s konopnou kosmetikou udělala spousta pacientů ze Společnosti psoriatiků a atopických ekzematiků (SPAE, mail: spae@cbox.cz). Podobně jako lékaři v Sanatoriu Achilea v Praze, které se specializuje na kožní choroby. Podle primářky Niny Benákové je výborná jako součást udržovací péče o postiženou kůži. Přispívá také k její hydrataci a zlepšení kožní bariéry po léčbě kortikoidy.

Doc. MUDr. Karel Ettler, CSc., z Lékařské fakulty v Hradci Králové s ní dosáhl pozitivních výsledků u malé skupinky lupénkářů a atopických ekzematiků. Protože však ví, jaké emoce dokáže způsobit u těchto pacientů každý prostředek, který výrazněji zlepší jejich nemoc, nabádá ke střízlivosti. V konopném oleji vidí užitečnou součást léčby. Rozšiřuje totiž její možnosti. Léčba však musí být komplexní. Pacient by měl dodržovat určitou dietu a životosprávu, vyhýbat se dráždivým látkám a postiženou kůži pravidelně promazávat. Pokud je to potřeba, tak musí také užívat další léky.

Reklama

Výběr článků

Načítám