Hlavní obsah

Peake a její věrní oznámili, že zakládají novou stranu

– Praha
Právo, Novinky, nig, ada

Vicepremiérka Karolína Peake a lidé, kteří spolu s ní opustili Věci veřejné, v nejbližší době požádají o registraci nového politického subjektu. Peake to řekla novinářům po schůzce s těmi exčleny VV, kteří stojí na její straně.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake (VV)

Článek

„Je to úplně v plenkách, bavíme se teprve o jménu, ale abych ho řekla, tak daleko ještě nejsme,“ řekla Právu poté, co se sešla se skupinkou svých příznivců z poslaneckého klubu VV. Odmítla ale sdělit, kolik její vznikající frakce má členů s odkazem, že nejdříve to oznámí premiéru Petru Nečasovi (ODS).

„Chceme dosáhnout vytvoření poslaneckého klubu,“ řekla pouze s tím, že k jeho založení je potřeba minimálně deset poslanců. Pokud jde o registraci nové strany, mohla by příprava trvat zhruba dva týdny, dalších třicet dnů pak má k zaregistrování čas ministerstvo vnitro. Podle Peake by měla být pravostředová.

Peake řekla, že je připravena podporovat vládní reformy.

Rusnok: bylo to organizační jednání

První schůzka odpadlíků se sešla v neúplném počtu. Podle Jiřího Rusnoka se jich sešlo šest, chyběla Lenka Andrýsová, která je v zahraničí. Zatím podle něho ještě není zřejmé, kolik lidí z klubu VV vystoupí a připojí se k platformě Peakovců.

„Byla to první koordinační schůzka, žádný konkrétní výsledek nemá, kromě toho, že chceme založit nový subjekt. Bavili jsme se o webových stránkách do budoucna, o e-mailových adresách, jak bude probíhat komunikace navenek, a probírali jsme vůbec postup při zakládání nového subjektu. Bylo to organizační jednání,“ prozradil Rusnok.

Na otázku, jak by se mohl nový subjekt jmenovat, odpověděl vyhýbavě: „Zatím je brzo na to říci, jak se nový subjekt bude jmenovat, to jsme si ještě neřekli,“ prohlásil.

Jak dodal, všichni účastníci schůzky již sice veřejně deklarovali, že vystoupí z Věcí veřejných, ale podle stanov je třeba to ještě vyřídit papírově.

Reklama

Související témata:

Související články

Peake nechce říct, kolik má poslanců

Vicepremiérka Karolína Peake ve středu po jednání vlády nechtěla specifikovat počet poslanců VV, kteří se připojí k její nové platformě. Peake dodala, že...

Výběr článků

Načítám