Hlavní obsah

Nahradí Johna Kubice? Hledá se nestranický šéf vnitra

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) by měl na pondělním večerním jednání koaličních špiček představit svého kandidáta na ministra vnitra. V uplynulých dnech již naznačil, že po případném odvolání šéfa Věcí veřejných Radka Johna, by měl do čela resortu přijít nestraník, kterého by nominoval on sám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Kubice

Článek

A v zákulisí v této souvislosti padají především dvě jména – bývalého šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho a ředitele bezpečnostního odboru kanceláře prezidenta Radima Bureše.

Jako o kompromisním kandidátovi se spekuluje i o bývalém šéfovi vnitra ve Fischerově úřednické vládě za ČSSD Martinovi Pecinovi, který už podle informací Práva takovou nabídku dostal, komentovat ji ale o víkendu odmítl.

Sám Nečas už o víkendu připustil, že už představu o vhodném kandidátovi má, konkrétní ale zatím být nechce.

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v této souvislosti v neděli uvedl, že nalézt nestraníka, se kterým by souhlasily všechny tři koaliční strany, bude velmi těžké. „Pokud v českých zemích najdeme vůbec nějakého vhodného kandidáta, tak bychom měli jít na Svatou horu u Příbrami a pomodlit se růženec,“ řekl Schwarzenberg.

Anketa

Kdo by měl být v čele ministerstva vnitra?
nestraník
32,1 %
resort by měla dostat ODS
1,7 %
resort by měl dál vést Radek John
65,3 %
resort by měl vést někdo nový z Věcí veřejných
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19225 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám