Hlavní obsah

Liškovi hrozila ztráta 400 miliónů, Kalousek ho zachránil

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zelený ministr školství Ondřej Liška před veřejností tajil, že resortu hrozí ztráta 400 miliónů korun z eurofondů. Byl-li ovšem s nebezpečím seznámen. Nebýt výjimky Evropské komise, jejíž komisaři jsou v době celosvětové ekonomické krize k Česku shovívavější, a záchranného kruhu, který Liškovi hodil úřad lidoveckého ministra financí Miroslava Kalouska, byl by s penězi amen.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Ministr financí Miroslav Kalousek (vlevo) a ministr školství Ondřej Liška na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

"Je pravda, že nám zbylo v rozpočtu 400 miliónů korun v rámci Operačního programu rozvoj lidských zdrojů. Ony ty prostředky tady totiž zbytečně ležely,“ uvedla na dotaz  Práva Věra Uldrichová z ministerstva školství, jež program řídila.

Oněch „zbytečně se povalujících“ 400 miliónů, vázaných na státní rozpočet, měl Liška využít podle předem daných pravidel do konce loňského roku. To neudělal. Kdyby byly tyto peníze vyčerpány ze státní kasy na různé vzdělávací projekty, tak by je pak podle Uldrichové Česku zpětně vyplatila, tedy refundovala, Evropská komise.

"Vinu nese ČSSD“

Přitom času použít stamilióny bylo až až. Program rozvoj lidských zdrojů, financovaný z unijních peněz, který měl být k 31. 12. 2008 ukončen, realizovalo totiž ministerstvo školství již od roku 2004 na základě dohody s ministerstvem práce a sociálních věcí.

„Nové vedení resortu školství mělo celý rok na to, aby mohlo problematiku dočerpání 400 miliónů v klidu řešit. Klid byl, řešení nenastalo,“ řekl Právu zdroj z Liškova úřadu.

Dodal, že vzhledem k finanční krizi a nedočerpaným miliónům udělila naštěstí Evropská komise ministerstvu školství výjimku s možností prostředky dočerpat do 30. června 2009, takže bezprostřední ztráta peněž nehrozí. Jeho slova potvrzuje i dokument datovaný k 23. 12. 2008, jenž má Právo k dispozici. Se skutečností výjimky byly odpovědní úředníci seznámeni podle informací Práva už v listopadu.

Proč tedy Liška nestihl využít peníze, o které tak mohlo Česko přijít? Podle Uldrichové nenese vinu nejmladší člen vlády, nýbrž vedení úřadu z dob, kdy mu šéfovala soc. dem. Petra Buzková. „Ministerstvo tolik peněz nepotřebovalo. To si za Aleny Štěrbové, náměstkyně ministryně Buzkové, udělali si obrovitou rezervu,“ konstatovala Uldrichová.

Doplnila, že milióny, které se mohly využít jinde, nebylo jednoduše možné vůbec vyčerpat. „Já jsem měla v roce 2007 dvakrát víc prostředků, než jsem potřebovala,“ zmínila.

Ministr odbor zrušil

Ačkoli se díky výjimce Evropské komise 23. prosince zdálo, že jsou peníze zachráněny, podepsal Liška o čtyři dny dříve tak trochu paradoxní příkaz. Stojí v něm, že na ministerstvu školství ruší s účinností k 31. 12. 2008 odbor, který 400 miliónů administroval. Právo má dokument též k dispozici.

Jak se zrušený odbor vypořádá s nevyčerpanými 400 milióny, tak nebylo tehdy vůbec jasné. Podle Uldrichové školství usilovně vyjednává s ministerstvem financí o možnosti převést prostředky do dalšího období v rámci miliardového operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Ten Liška rovněž spravuje.

Iva Šolcová z ministerstva práce Právu řekla: „Nevzdáváme se snahy peníze získat, ale pokud je nebude ministerstvo financí v rozpočtu mít, tak se s tím nedá prostě nic dělat. Čas do června se krátí.“ A podotkla, že finance jsou vstřícné, jde-li o strukturální fondy.“

Měla pravdu. Náměstek ministra financí Eduard Janota Právu potvrdil, že peníze uvolní. „Není důvod k obavám, že by o ně české školství přišlo,“ uzavřel.

Teď si jen musíme počkat, zda půjde 400 miliónů do škol, anebo jestli doputují do agentur za účelem „vzdělávacích projektů“ a se skrytým odůvodněním podpory soukromého sektoru v době finanční krize, kdy se tyto agentury horko těžko drží nad vodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám