Hlavní obsah

VIDEO: Výstup Číňanů do vesmíru byl podvod, tvrdí blogeři

Čína sice loni v září slavnostně oznámila první výstup do vesmíru, pochybnosti o tom však neodeznívají. Úspěch tchajkonautů z vesmírné lodi Šen-čou-7 (Nebeská loď) zpochybnily některé servery hned v říjnu a do práce se pouštějí další blogeři. Na záběrech čínské státní televize našli podivné detaily.

Foto: Reuters

Čínští tchajkonauti na palubě kosmické lodi Šen čou VII

Článek

Blogeři tvrdí, že záběry nebyly pořízeny ve vesmíru, ale pod vodou. Klip čínské televize trvá několik minut. Astronaut na něm opouští vesmírnou loď a vstupuje do volného prostoru. Střih pak vrací kameru do řídícího centra.

Na snímku je hned po dvou sekundách patrný objekt, který vypadá jako bublina, která unikla po otevření poklopu. Její směr je ale příčný. Údajné bubliny se však objevily i později - po necelých šesti minutách u přilby astronauta, o minutu později vycházejí z kabiny a další jsou patrné za 35 sekund.

Čínští tchajkonauti na palubě kosmické lodi Šen čou VIIfoto: Reuters

Skutečnost, že bubliny stoupají rychle a různými směry, podle jednoho blogera způsobil přístroj způsobující vlny a simulující tak podmínky ve vesmíru.

Nasvětlený kosmonaut

Blogeři upozornili také na světlo odrážející se od astronauta Čaj Č'-kanga po výstupu do vesmíru. Světlo má být patrné také na vlajce, kterou kosmonaut drží. Komentátoři tvrdí, že jeho zdroje musely být na obou stranách lodi.

Blogery zaujaly také stabilní záběry v porovnání s jinými snímky pořízenými Rusy či Američany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám