Hlavní obsah

Matky jsou nuceny co nejdříve pracovat, myslí si většina lidí

ČTK, Jan Matějka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř tři čtvrtiny občanů Česka si podle průzkumu agentury Median myslí, že ekonomické důvody dnes nutí ženy k tomu, aby šly co nejdříve po narození dítěte pracovat. O opaku je přesvědčeno jen šest procent lidí.

Článek

Navíc je zhruba polovina lidí přesvědčena o tom, že finanční zabezpečení rodiny je především záležitostí muže. Opačný názor má 14 procent lidí. Průzkum se konal loni od konce března do poloviny září a bylo při něm dotázáno 7687 lidí ve věku 12 až 79 let.

Někteří sociologové ovšem dlouhodobě upozorňují na problémy, jež mají ženy v úsilí najít po mateřské dovolené práci, případně jak sladit roli matky a zaměstnankyně. Odbornice ze Sociologického ústavu Akademie věd například tvrdí, že české úřady podceňují význam rodičovské péče o malé děti. Zejména matky malých dětí podle jejich zjištění navíc mají příliš malé možnosti najít uplatnění na trhu práce.

Ředitelka organizace Gender Studies Linda Sokačová uvedla, že v Česku nyní chodí do jeslí jen asi jedno procento dětí do tří let, rodiče by ale o jejich umístění v jeslích měli mnohem větší zájem. Jeslí je však velký nedostatek, v celé ČR jich nyní funguje asi 30, část dětí do tří let je proto díky uplatnění výjimky v mateřských školkách. Počet jeslí za uplynulých 15 let poklesl podle odborníků o celých 94 procent.

Česko je terčem kritiky z EU

Česko jako předsednická země EU je nyní terčem kritiky zejména ze strany levicových europoslanců a ženských organizací kvůli své snaze otevřít diskusi o cílech unie ohledně počtu dětí ve školkách a jeslích. EU si v roce 2002 stanovila, že do roku 2010 by měly členské státy mít k dispozici nějaký typ zařízení pro 33 procent dětí do tří let a pro 90 procent dětí mezi třemi lety až po věk nástupu do základní školy.

Evropský parlament kvůli českému postoji přijal v úterý nezávaznou zprávu o diskriminaci, která ostře kritizovala české předsednictví EU. Europoslanci se cítili znepokojeni tím, že prý předsednictví svými návrhy nutí ženy vzdát se zaměstnání a vrátit se do domácnosti. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) ale řekl, že kritika Česka je výrazem předvolební atmosféry v europarlamentu. 

Reklama

Související články

Mnoho zaměstnanců nerespektuje své šéfy

Skoro polovina zaměstnanců v USA nerespektuje své nadřízené a jen polovina věří v jejich dostatečnou kompetenci k vykonávání jejich povolání.

Výběr článků

Načítám