Hlavní obsah

Zelení uspěli, Sněmovna odložila radar

PRAHA
Aktualizováno

Sněmovna nebude na únorové schůzi projednávat smlouvy o americké radarové základně v Česku. Postarali se o to poslanci vládní Strany zelených spolu s levicovou opozicí. Téměř jednohlasně se oddálilo i hlasování o antidiskriminačním zákonu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová prosadily odložení radaru

Článek

Podle poslanců Strany zelených není jasné, zda má vybudování protiraketového štítu ve střední Evropě nadále podporu americké strany.

"My jsme hlasovali proti odložení, každý má svoje důvody,“ řekl k odložení hlasování o radarových smlouvách premiér Topolánek. 

Vyjádřil se také k článku uveřejněném v britském deníku The Times, podle kterého americký prezident Barack Obama hodlá obětovat protiraketový štít v Česku a Polsku výměnou za dohodu s Ruskem, která by vedla ke snížení jaderného arzenálu obou zemí o 80 procent.

"Barack Obama se nevyjádřil v Times, ale Times napsaly. To je výrazný rozdíl," reagoval Topolánek na dotaz novinářů. Premiér řekl, že si počká na vyjádření americké administrativy. "Důležité je, jak se k tomu postaví americký Kongres,“ doplnil premiér. 

Antidiskriminační zákon až v březnu

Z programu jednání byly postupně vyřazeny i další zákony, které vláda schválila na podzim a předpokládala, že by mohly od ledna už nabýt platnosti. Proti zákonům se vedle opozice stavěla i část koaličních poslanců. Zejména lidovcům vadila navržená úprava potratů.

S odsunutím jednání o antidiskriminačním zákonu souhlasilo 193 ze 194 zúčastněných poslanců. Antidiskriminační zákon má pomoci zajistit rovný přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči či sociálním výhodám bez ohledu na věk, rasu, národnost, sexuální orientaci, zdravotní postižení, pohlaví, náboženství a světový názor.

Prezident Václav Klaus ho v květnu vetoval. Poslanci hlasování odložili již poněkolikáté. Dolní komora by ho mohla znovu projednat letos v březnu.

Před pátou by se mohlo začít jednat o misích.

Reklama

Výběr článků

Načítám