Hlavní obsah

V Česku se loni prodalo více než milión počítačů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej počítačů v Česku loni poprvé překonal miliónovou hranici, když vzrostl o 17 procent na 1,13 miliónu. Odbyt táhly především notebooky, jejichž prodej se zvýšil o 33 procent na zhruba 718 tisíc. Vyplývá to z údajů analytické firmy IDC.

Foto: Novinky

Prodej PC se zvýšil hlavně díky notebookům. Jedničkou na českém trhu je společnost HP.

Článek

"Přestože dopad současné ekonomické situace na celkové výsledky za minulý rok nebyl nijak výrazný, společnost IDC zaznamenala v posledním čtvrtletí snížení poptávky oproti zbývajícím obdobím roku ze strany domácností a podniků," uvedl manažer marketingu české pobočky IDC Vladimír Tax.

Nepatrný cenový rozdíl vzhledem k desktopům a od druhé poloviny roku i podpora nové kategorie mini notebooků přispěly k dalšímu zvýšení podílu notebooků na úkor stolních počítačů. Prodej klasických PC loni naopak klesl o pět procent. Zvýšení zájmu o deset procent pak zaznamenal také segment x86 serverů, který se na celkovém trhu s počítači podílí třemi procenty.

Největším prodejcem je HP

Největší dynamiku loni zaznamenal spotřebitelský segment, ve kterém se zvýšila poptávka po PC o 40 procent. Spolu s malými a středními podniky tvořily domácnosti 84 procent trhu.

Jedničkou na českém trhu se stala v roce 2008 společnost HP díky silnému růstu v segmentu notebooků. Druhou pozici obsadila společnost Acer, která sice klesla z pozice jedničky, ale udržela si prvenství v segmentu notebooků. Třetí v pořadí skončila společnost Asus, která tak obhájila svou pozici i díky největšímu množství prodaných mini notebooků. První tři společnosti dohromady dodaly 53 procent počítačů prodaných na českém trhu v loňském roce.

HP loni prodala v Česku 223 961 stolních PC a notebooků, což proti roku 2007 znamená nárůst o 34 procent. Prodej notebooků se firmě podařilo zvýšit o 71 procent.

"V roce 2009 očekávám odchod z trhu některých lokálních značek výrobců stolních počítačů a nepřekvapilo by mne ani ukončení výroby některého z nadnárodních výrobců anebo jeho převzetí konkurencí. Věřím, že společnosti HP se podaří i v současné situaci potvrdit pozici jedničky na českém trhu a nadále ji posílit," řekl marketingový manažer HP Petr Trešl.

IDC je mezinárodní analytická a poradenská společnost působící na trhu informačních a komunikačních technologií, která zaměstnává přes 1000 analytiků ve 110 zemích. Ve 20 zemích střední a východní Evropy, Středního východu a Afriky pracuje v koordinované síti IDC poboček přes 140 analytiků. Tyto kanceláře jsou řízeny z regionálních center v Praze, Moskvě, Dubaji a Istanbulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám