Hlavní obsah

Zimbabwe škrtne na bankovkách dvanáct nul

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Kdo čekal, že se na příštích zimbabwských bankovkách objeví ležatá osmička, zmýlil se. Poté, co vláda před dvěma týdny představila bankovku v hodnotě 100 biliónů dolarů, ohlásila v pondělí centrální banka, že škrtá dvanáct nul.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwský ministr financí Patrick Chinamasa

Článek

Země je v krizi, pro kterou místní úřady používají eufemismus "výzva". Stát trápí hyperinflace, rekordní nezaměstnanost a cholera, kterou se podle vyjádření Světové zdravotnické organizace z minulého týdne nakazilo už přes 60 000 lidí.

Monetární politika vlády připomíná hru v kostky - před chvílí trojka, teď pětka. Minulý týden Harare ve snaze tlumit dopady krize povolilo také transakce v cizích měnách. Vláda tím ale jen potvrdila stav, který už v praxi fungoval dlouho.

Z nedávno vydané biliónové bankovky je tedy jeden dolar, za který se v Zimbabwe nedostane ani chléb. Kurz zimbabwského dolaru vůči americkému je 300 000 000 000 000 ZWD/USD.

Reklama

Související témata:

Související články

Zimbabwe opouští vlastní měnu

Politická nestabilita, cholera a astronomická inflace udržuje dál Zimbabwe v pozornosti světových médií. Ministr financí Patrick Chinamasa ve čtvrtek řekl, že...

Choleru má už 60 000 Zimbabwanů

Počet nakažených lidí cholerou v Zimbabwe prudce roste. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že jich je už přes 60 000. Organizace to označilo za...

Výběr článků

Načítám