Hlavní obsah

Lidé mohou beztrestně odevzdat nelegálně držené zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Majitelé nelegálně držených střelných zbraní mají možnost je od neděle až do konce července beztrestně odevzdat policii. Nemusí přitom zdůvodňovat, jak je získali. Mohou naopak zažádat o jejich dodatečné zaevidování. Policisté tak chtějí počet nezákonně držených zbraní snížit.

Článek

Takzvaná zbraňová amnestie se týká například krátkých opakovacích a samonabíjecích zbraní, jako jsou pistole a revolvery, vojenských zbraní nebo brokovnic a malorážek s hlavněmi delšími než 28 centimetrů. Lidé je mohou předat kterémukoli policejnímu útvaru. Všechny odevzdané zbraně podrobí policisté kriminalistické expertize a zjistí, zda nejsou ukradené nebo zda s nimi nebyl spáchán trestný čin.

Amnestii vyhlásila policie v souvislosti s novelou zákona o zbraních a střelivu. Ta zpřísňuje podmínky při posuzování bezúhonnosti a spolehlivosti žadatelů o zbrojní průkaz nebo jejich stávajících držitelů. Podmínku spolehlivosti nesplní například ten, kdo "prokazatelně nadměrně požívá alkoholické nápoje nebo prokazatelně požívá návykové látky". Norma zároveň rozlišuje a přitvrzuje sankce za přestupky související se zbraněmi.

Češi a zbraně

Počet legálně držených zbraní v Česku se neustále zvyšuje. Zatímco v roce 1998 jich vlastnili zhruba 500 000, na konci roku 2007 to bylo již téměř 650 000.

Počet majitelů zbrojních průkazů se v posledních deseti letech pohyboval zhruba mezi 265 000 až 320 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám