Hlavní obsah

Italští policisté podváděli se semafory, obrali řidiče o 3,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italská justice kvůli skandálu kolem pozměněné funkce světelné signalizace na křižovatkách vyšetřuje 109 osob, včetně 63 policistů. Napsal to deník la Repubblica, podle něhož podvod se semafory umožnil policistům dávat řidičům neoprávněné pokuty. Do aféry jsou zapleteny i radnice několika měst. Obdobný případ musel italský soud řešit už loni v září.

Článek

Některé radnice dokázaly mezi lety 2005 až 2007 zvýšit zisk plynoucí z pokut za nedodržování silničního zákona až o 300 procent, tvrdí deník. Podle listu se celková částka neoprávněných pokut pohybuje kolem 130 miliónů eur, tedy v přepočtu asi 3,6 miliardy korun.

"Pro radnice to byly slepice snášející zlatá vejce, pro řidiče to byla noční můra," komentoval podvody se semafory list.

Červená už po třech vteřinách

Podle žalující strany byla světelná signalizace nastavena tak, že po oranžovém světle následovala červená už po třech vteřinách místo po pěti vteřinách, jak to předepisují italské zákony. Mnoho řidičů tak nechtěně jelo na červenou - a při přestupku je zachytila kamera, kterou byly semafory vybaveny.

Policie zadržela specialistu, který světelnou signalizaci upravoval na zakázku. Kromě policistů jsou vyšetřováni i představitelé několika radnic a šesti soukromých firem.

Na podvod přišel velitel městské policie v severoitalském městě Lerici. Tomu se nezdál prudký nárůst přestupků, k němuž došlo po instalaci nové světelné signalizace na křižovatkách, píše list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám