Hlavní obsah

Zemřel americký spisovatel John Updike

Aktualizováno

Ve věku 76 let zemřel v úterý americký spisovatel John Updike, který se proslavil mimo jiné knihou Čarodějky z Eastwicku. Oznámil to jeho vydavatel.

Článek

Podle prohlášení Aflreda Knopfa zemřel Updike na rakovinu plic.

Americký romanopisec, básník, kritik literatury a umění John Hoyer Updike se narodil 19. března 1932 v Shillingtonu ve státě Pensylvánie. Vystudoval Harvardskou univerzitu a malířství a umění na univerzitě v Oxfordu.

Časem se stal pravidelným přispěvatelem a na dva roky i redaktorem prestižního magazínu The New Yorker. Po přestěhování do Ipswiche ve státě Massachusetts se už plně věnoval literatuře. Ipswich mu bylo předlohou pro Eastwick v Čarodějkách z Eastwicku.

Updikea však proslavila zejména románová řada o Králíkovi (Králíku, utíkej!, Králík se vrací, Králík je bohatý, Králík na odpočinku, Vzpomínky na Králíka, Králík odpočívá). Vylíčil v ní středostavovské prostředí malého amerického města v průběhu událostí druhé poloviny minulého století.

Jeho posledním, dvaadvacátým, románem byl Terorista z června 2006. Poslední publikovanou prací pak byla v pořadí šestá sbírka úvah Due Considerations z loňského podzimu.

Updike se věnoval také poezii, eseji a kritice. Za své literární dílo obdržel řadu cen, včetně Pulitzerovy.

Spisovatel též několikrát navštívil Československo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám