Hlavní obsah

VIDEO: S Kaplickým se přišly rozloučit stovky lidí

Novinky, ČTK, jim, vm
PRAHA
Aktualizováno

Zhruba tři stovky lidí se v úterý odpoledne sešly před Pražskou křižovatkou, odsvěceným kostelem sv. Anny v Liliové ulici v centru Prahy, aby se zde rozloučily s architektem Janem Kaplickým, který zemřel 14. ledna.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vdova po Janu Kaplickém Eliška

Článek

Jako první promluvil Kaplického přítel, zpěvák a architekt Pavel Bobek, který přidal píseň Johnyho Cashe. Po něm se slova ujala architektka a bývalá partnerka Kaplického Eva Jiřičná.

Slova Pavla Bobka na rozloučení s Janem Kaplickým. Zdroj: TV Prima

Dagmar Havlová poté přečetla dopis svého muže, bývalého prezidenta Václava Havla adresovaný Kaplického dceři Johance k jejím budoucím 12. narozeninám. Připomněl, že v den, kdy se ona narodila a její otec zemřel, i Havel sám stál "před nebeskou branou", ale dostal ještě příležitost.

:.Vdova po Janu Kaplickém Eliškafoto: Právo/Michaela Říhová

V dopise se zmiňuje o budově Národní knihovny jako o stavbě, která v době Johančiných 12. narozenin stojí na Letné jako oslava demokracie. Popřál jí, aby se v životě co nejméně setkávala s lidskou malostí.

:.Václav Havel poslal Kaplického dceři dopis k dvanáctým narozeninám. Zdroj: TV Prima

Dopis Václava Havla Johance k dvanáctým narozeninám:
Milá Johanko, jak víš, Tvůj tatínek odešel z tohoto světa v den, kdy Ty ses do něj vydala. Připomínám to dnes proto, že to byl shodou okolností den, kdy jsem stál před nebeskou branou i já. Nevím proč dostal přednost on, ale vím, že odcházel šťasten s myšlenkami na Tebe a Tvou maminku. Od té doby se mi často vrací vzpomínka na to, jak jsme tam okamžik stáli vedle sebe a čekali na výrok osudu. Když jsem se dozvěděl, že dostávám ještě příležitost, bylo mi jasné, že jsem tím mimo jiné vyzván, abych se zasazoval i o respekt k jeho architektonickým vizím. Určitý úspěch - a tehdy, věř mi, to úspěch byl - jsem spolu s mnoha dalšími skutečně zaznamenal. Budova Národní knihovny, kterou při svých procházkách Prahou vídáš v místě někdejšího pomníku diktátora, je moderní odpovědí na historickou dominantu Pražského hradu, její vskutku demokratickou paralelou, je zosobněním tvořivého ducha, výrazem vzdělanosti, kulturnosti a humanity tradičně svázaných s Prahou a s jejím reliéfem, projevem pokorné úcty člověka k přírodě. Přeji Ti do dalších let všechno dobré a také abys nemusela v životě čelit lidské malosti víc, než je nezbytné.Tvůj Václav Havel

:. S architektem Janem Kaplickým se přišly rozloučit stovky lidí.foto: ČTK/Eva Kořínková

Poté vystoupil zpěvák skupiny Support Lesbiens Kryštof Michal, který zazpíval skladbu Bet My Soul. Předtím ještě zacitoval poslední poznámky z Kaplického deníku: "Podívej se na něco krásného", "Kdo je můj skutečný přítel?, "Poznej nové lidi".

Dorazil i Paroubek 

Pietní vzpomínka na světově proslulého architekta začala vystoupením dixielandového bandu. Rozloučení se účastní také předseda ČSSD Jiří Paroubek s manželkou Petrou, ale také například herec Bolek Polívka. Mezi smutečními hosty bylo i spousta mladých lidí s odznaky na podporu Národní knihovny na Letné.

Na programu je ještě také krátké vystoupení skladatele Petra Hapky.

:. Architektka Eva Jiřičná utěšuje vdovu po Janu Kaplickém Elišku. Přihlíží Dagmar Havlová.foto: Právo/Michaela Říhová

Na obřadu zpíval Bobek a hráli Support Lesbians

Při otevření dveří kostela hrál jazz. Prostor se okamžitě zcela zaplnil. Vpředu seděla manželka Kaplického Eliška. Hudební doprovod obstarala skupina Support Lesbians a zpěvák Pavel Bobek.

Bobek zazpíval píseň Johnyho Cashe, kterého oba obdivovali. Zpěvák přiznal, že dnešní den byl pro něj nejtěžší na světě.

Pohřbu se nakonec nezúčastnila architektka Zaha Hadid. Její projev přečetla architektka a bývalá partnerka Kaplického Eva Jiřičná.

:. Rozloučení s architektem Janem Kaplickýmfoto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jiřičná o Kaplickém řekla, že se nerad učil. „Byl individualista, člověk může dělat zázraky i způsobem, který je neznámým i ostatním, když má silnou vůli a pokud když nadán talentem, jaký Jan měl. Potkala jsem v životě mnoho lidí, ale nepotkala jsem zblízka takový talent, jako byl Jan," řekla Jiřičná.

Projekce Kaplického děl bude pokračovat

Při rozloučení promluvil také jeden z londýnských přátel Kaplického Andrea Morgante. „Miloval život, svého syna a ženu Elišku. Byl vždy ve správný čas na správném místě,“ řekl kolega z Kaplického umělecké skupiny Future Systems.

Obřad uzavřela projekce dokumentárního filmu o Kaplickém. Krátce po 14. hodině základní část obřadu skončila, smuteční hosté se zapsali do pamětní knihy, jako první tak učinil Jiří Paroubek.

Po úvodní části bude rozloučení pokračovat pro veřejnost až do 19:00 projekcí Kaplického děl a inspirací i některých momentů z jeho života.

Jan Kaplický, známý v Česku především díky svému návrhu nové budovy Národní knihovny, zemřel náhle 14. ledna večer v Praze. Týž den se mu narodilo jeho druhé dítě, dcera Johanka. Podle tiskového prohlášení poskytnutého rodinou zemřel patrně na infarkt.

Vlastní pohřeb Kaplického byl plánován jen v úzkém rodinném kruhu. Agentura, která zastupuje rodinu zesnulého, pohřeb ale nebude na přání pozůstalých vůbec komentovat.

Související témata:

Výběr článků

Načítám