Hlavní obsah

Papež odpustil popírači holokaustu a rozzlobil Židy

VATIKÁN

Papež Benedikt XVI. v sobotu rehabilitoval biskupa, který popíral holokaust. Rozhněval tím vůdčí židovské představitele, podle nichž může tento úkon vážně poškodit katolicko-židovské vztahy.

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

Vatikán v sobotu informoval, že papež zrušil exkomunikaci čtyř tradicionalistických biskupů, kteří byli z římskokatolické církve vyloučeni v roce 1988, protože byli vysvěceni bez povolení Vatikánu.

Jeden z biskupů, Richard Williamson z Británie, v minulosti několikrát popřel plný rozsah holokaustu evropských Židů, jak je vykládán hlavním proudem historiků.

Švédské televizi ve středu řekl: "Nevěřím, že existovaly plynové komory," cituje jej agentura Reuters. Také dodal, že v nacistických koncentračních táborech zahynulo jen 300 000 Židů.

Vrchní římský rabín před sobotní rehabilitací prohlásil, že zrušení exkomunikace otevře "hlubokou ránu". Zastřešující organizace francouzských židovských skupin Williamsona nazvala "odporným lhářem, jehož jediným cílem je znovu vzkřísit staletou nenávist vůči Židům", doplnil Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám