Hlavní obsah

Palestinci v pásmu Gazy opravují pašerácké tunely

GAZA
Aktualizováno

Stovky Palestinců ve čtvrtek zamířily k hranici pásma Gazy s Egyptem, aby se pokusily opravit pašerácké tunely poškozené izraelským bombardováním během dvaadvacetidenní ofenzivy, a obnovily tak životně důležité zásobování pásma, ovládaného radikálním hnutím Hamás. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Ibrahim Abú Mustafa, Reuters

Článek

Obyvatelé příhraničních oblastí, kde někteří Palestinci vlastní tunely a provozují je jako výdělečný podnik, oznámili, že několika desítkami funkčních podzemních cest již zase proudí zásilky paliva i topidel.

Před zahájením izraelské operace v pásmu Gazy, jejímž cílem bylo ukončení palestinských raketových útoků na izraelské území, fungovaly stovky tunelů. Majitel jednoho z nich Muhammad agentuře Reuters řekl, že do vybudování podzemní cesty investoval se svými třemi obchodními partnery 40 000 dolarů.

"Brzy bude zase v provozu. Nebudeme jím přepravovat drogy ani zbraně, plánujeme ho využít k transportu toho, co lidé potřebují nejvíce - potravin a paliva," prohlásil. "Hodně to vynáší," dodal.

Izraelská blokáda pásma Gazy učinila z provozování tunelů výhodný byznys. "Musíme si nějak vydělávat na živobytí. Jsme mladí a nenajdeme jinou práci než v tunelech," vysvětluje osmnáctiletý vlastník jedné z podzemních cest. Ze šachet zasypaných pískem proto ve čtvrtek byly spěšně vytahovány generátory, zatímco nákladní auta odvážela k opravě poničené karavany.

Izrael hrozí, že útoky obnoví

Islamistický Hamás a další militantní palestinské skupiny používají své vlastní tunely k pašování zbraní, k těmto cestám ale novináři přístup nemají, a tak je těžké zjistit, zda jsou již opět v provozu.

Náčelník generálního štábu izraelské armády Gabi Aškenazi minulý týden sdělil, že izraelské letectvo během ofenzivy vybombardovalo "všechny známé tunely". Izraelské pozemní jednotky se ve středu stáhly z pásma Gazy; tři dny poté, co Izrael a Hamás vyhlásily separátně příměří.

Izrael ale hrozí novou vojenskou akcí, pokud by Hamás začal obnovovat svůj raketový arzenál, jímž v poslední době denně ostřeloval jihoizraelská města.

Invaze do Gazy

Oběti:

- Přes 1300 Palestinců zabito (z toho 410 dětí), 5300 zraněno.

- Raketami Hamásu zabiti v Izraeli tři civilisté, v pásmu Gazy zabito deset izraelských vojáků; celkem na 420 zraněných.

Materiální škody:

- Podle palestinského statistického úřadu způsobila ofenziva palestinské ekonomice ztrátu 1,9 miliardy dolarů.

- Podle Hamásu Izrael zcela zničil 4000 - 5000 domů (20 tisíc poškozeno), 16 vládních budov a 20 mešit.

- Nálety zničily také veřejné stavby včetně škol, univerzitních budov, silnic, mostů, elektrického a vodovodního vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám