Hlavní obsah

Obama vymění obyčejný mobil za zařízení od vojenské rozvědky

Novinky, mif

Americký Prezident Barack Obama bude zřejmě první hlavou USA, jenž si i přes varování bezpečnostních pracovníků ponechá mobilní telefon. Láska k jeho BlackBerry, přes který se často přihlašuje na e-mail, je dobře známá. Pokud si ale chce mobil nechat, musí svůj milovaný přístroj vyměnit za speciálně zabezpečený komunikátor v hodnotě v přepočtu 70 tisíc korun, který mu nabídla vojenská rozvědka.

Foto: Profimedia.cz

Budoucí americký prezident Obama se svým komunikátorem Blackberry.

Článek

Mobilní telefon Sectera Edge, který prezident Obama bude používat, vyrábí společnost General Dynamics. Tato firma se zabývá mimo jiné také oblastí vojenských bojových vozidel, námořních i leteckých systémů a vojenskou výzbrojí.

Dosavadní prezidenti nesměli mobilní telefon používat. Důvodem byl zákon o prezidentské korespondenci z roku 1978, podle něhož je elektronická korespondence zaznamenávána a tyto záznamy jsou veřejně přístupně na základě zákona o svobodě informací.

Za mobil Sectera Edge by se nemusel stydět ani James Bond. Americká národní bezpečnostní agentura (NSA) jej totiž loni v březnu certifikovala na úroveň Top Secret (přísně tajnou).

:. Komunikátor Sectera Edge, který bude používat prezident Obama. Foto: General Dynamics

Speciální komunikátor se ovládá skrze barevný dotykový displej, nebo pomocí plnohodnotné Qwerty klávesnice, která se používá například u notebooků.

K internetu se telefon připojuje pomocí bezdrátového WiFi rozhraní a CDMA sítí. Mezi hlavní přednosti zařízení ale patří zvýšená odolnost proti pádům, vodě a prachu.

Telefon disponuje také speciálně upraveným operačním systémem, který je maximálně zabezpečen před případnými útoky hackerů. Bezpečnost je hlavní důvod, proč se Obama musí svého BlackBerry vzdát.

Obama bude prvním prezidentem s počítačem v Oválné pracovně

Prezident Obama bude historicky prvním americkým prezidentem, který bude mít v Oválné pracovně v Bílém domě vlastní počítač, protože hojně využívá prostředků moderní komunikace.

Obama byl doposud především srovnáván s Johnem F. Kennedym, který byl také mladý a ztělesňoval změnu, a Abrahamem Lincolnem, neboť dovršuje rovnost ras v USA.

Ve využití moderních komunikačních prostředků ale může být srovnáván s Franklinem D. Rooseveltem, který proslul rozhlasovými proslovy, píše oregonský server Dailyemerald. Obama například 15. listopadu oslovil národ přes YouTube.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám