Hlavní obsah

ČR na tom se salmonelou není tak špatně, jak tvrdí EU, namítají hygienici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropská studie naznačující, že Česko má problémy s výskytem salmonelózy a kampylobakteriózy může být matoucí. Studie podle Hlavního hygienika ČR Michaela Víta a Daniely Dědičové z Národní referenční laboratoře nezohlednila kvalitu monitorování nemocí. V ČR se odhalí více nemocných než jinde, proto to vypadá, že je jich víc. Zdůraznili, že počet obou průjmových onemocnění v ČR dlouhodobě klesá.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít vidí evropskou studii o salmonele v jiném světle.

Článek

Ze studie, kterou v úterý zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) přitom vyplývá, že Česká republika je v rámci Evropské unie zemí nejhůře postiženou výskytem nebezpečných potravinářských mikrobů kampylobakter a salmonely.

Hlavní hygienik Michael Vít je však přesvědčen, že tak důkladný systém hlášení infekčních nemocí praktickými i dětskými lékaři, jaký má Česká republika, není v řadě členských zemí unie běžný. Proto považuje sběr dat v jiných státech unie za velmi problematický.

Není proto podle něj možné se dívat na celkové saldo, ale na tendence, a ty jsou u ČR příznivé. Uvedl, že od roku 1999 klesl výskyt salmonelóz v Česku čtyřikrát a jen mezi léty 2007 a 2008 o 40 procent. To považuje za doklad dobré politiky v oblasti bezpečnosti potravin a dobrého chovu zvířat.

V Česku klesl podle Víta v posledních třech letech také počet případů kampylobakteriózy. Zatímco v roce 2005 bylo hlášeno 30 268 případů, v roce 2008 jich bylo už jen 20 175.

Více informací = více případů

Vít také poznamenal, že nízký výskyt průjmových onemocnění podezřele vykazují země, které usilují o vstup do unie. V Česku je zhruba 580 případů akutních průjmových onemocnění na 100 000 obyvatel, zatímco například Turecko jich vykazuje 14. "Tato země by proti České republice měla mít podstatně lepší, kvalitnější podmínky v této oblasti. Já o tom nejsem přesvědčen," dodal.

Podle Dědičové je potřeba brát ohled také na to, že  ČR má laboratoře v každém okrese. V Česku se více vyšetřuje než v mnohých jiných evropských státech a také má značnou databázi.

Vzestup střevních infekcí

Podle studie EFSA a ECDC jsou choroby způsobené bakterií rodu kampylobakter v unii na vzestupu. Naopak počet pacientů trpících salmonelózou v EU klesá. Kampylobakterie i salmonela způsobují střevní infekce. Nejčastěji se vyskytují v syrovém mase, v drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě.

V roce 2007 onemocnělo v unii kampylobakteriózou celkem přes 200 000 lidí, což je čtrnáctiprocentní nárůst proti předchozímu roku. V Česku šlo asi o 24 000 nakažených, v přepočtu tedy o 234,6 případu na 100 000 obyvatel. To je nevyšší výskyt ze všech členských států unie. Nejhůř je na tom Česko podle této studie i u onemocnění salmonelózou. V unii touto infekcí onemocnělo v roce 2007 celkem 151 000 lidí, v Česku 17 000, což je v přepočtu přes 170 nemocných na 100 000 obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám