Hlavní obsah

Justiční areál stál už 50 miliónů, aniž by se začalo stavět

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
ÚSTÍ NAD LABEM

Ještě ani neoschlo razítko na rozhodnutí antimonopolního úřadu, jímž potrestal brněnský krajský soud za stamiliónové prodražení výstavby jeho justičního areálu, a už Nejvyšší kontrolní úřad upozorňuje na další miliónové ztráty v resortu.

Foto: Novinky

Jen poradenská firma již inkasovala 39 miliónů korun.

Článek

Tentokrát jde o výstavbu nového justičního areálu v Ústí nad Labem, kam by se sestěhoval krajský i okresní soud.

Přípravy už běží šest let a už spolykaly 50 miliónů, z toho 39 miliónů dostala poradenská firma. Na místech, kde má areál za 1,7 miliardy vyrůst, se však dosud ani nekoplo.

Dokonce ani nebylo rozhodnuto, kdo ho vlastně bude stavět. A to se v něm původně mělo začít soudit už před dvěma lety.

Z kontroly NKÚ, jejíž výsledky má Právo k dispozici, vyplynulo, že ministerstvo spravedlnosti rozhodlo v roce 2003 o výstavbě, aniž na ni mělo peníze. Proto se o rok později rozhodlo využít možnosti projektu partnerství veřejného a soukromého sektoru (tzv. PPP).

Co by to znamenalo? Areál by postavila soukromá firma, která by ho i 23 roky spravovala a dostávala by za to od státu peníze.

Aby firma nebyla škodná, v areálu má být i část komerční a vedle se postaví i parkovací dům pro 190 aut. Ten by i po vypršení smlouvy firmě zůstal a justice by zde získala pro sebe parkování jako „věcné břemeno“.

Poradci kasírují, výsledek žádný

Jenže do kontroly v loňském roce nebyl hotov ani definitivní projekt, natož aby už byla vybrána firma, která by měla stavět.

Poradce, kterého si krajský soud vybral, aby to vše připravil, sice kasíroval, ale svou práci plně neodvedl. Například dostal od krajského soudu dva milióny korun za to, že připraví dokumentaci ke stavebnímu řízení. Jeho práce ale stavebnímu úřadu nestačila, a žádal proto doplněk.

Místo aby v rámci původní odměny poradce potřebné dokumenty dodal, ministerstvo s ním uzavřelo novou smlouvu. V ní se zavázalo za tento doplněk vyplatit další 1,1 miliónu.

Celkem poradce obdržel ze zmíněného 50miliónového výdaje již 39 miliónů korun. Ministerstvo ho podle NKÚ požádalo v roce 2007 o pozastavení práce, odložilo i výplatu odměny. Neuzavřelo o tom ale žádnou smlouvu a kontrolorům nepředložilo ani žádný písemný doklad, zda byla práce obnovena, nebo zda došlo k jinému vypořádání.

Kontroloři proto mají podezření, že nakonec bude muset poradci i přes neodvedenou práci zaplatit. Původní smlouva pro něho totiž zněla na téměř šedesát miliónů korun.

Podle ministerstva se ale na přerušení práce s poradcem dohodli již dříve a existuje o tom prý i doklad v podobě oficiálních dopisů. Nyní se údajně připravují dodatky ke smlouvě, které to vše vyřeší. Vysvětlení, proč ale dopisy nedostali do ruky kontroloři, a proč se dodatek smlouvy tvoří až nyní po dvou letech, stanovisko neobsahuje.

Za rok se tu soudit nebude

Potřebuje Ústí nový soudní areál? V jednom svém stanovisku, které se dostalo do rukou kontrolorů, ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že „v Ústeckém kraji jsou největší prostorové problémy“. Jiné ale říká, že „stavba není nezbytnou prioritou ve srovnání s potřebami ostatních regionů“.

Již nyní je jasné, že i přes odklady jsou již vykoupeny pozemky a je vydáno územní rozhodnutí, se v areálu příští rok soudit nezačne.

Vláda o výstavbě přijala dosud poslední usnesení loni v květnu. Ač podle něho mělo ministerstvo spravedlnosti měsíc na to, aby zahájilo řízení, na jehož základě by byla vybrána soukromá stavební firma, stále to neudělalo.

Hájí se tím, že se nemůže rozhodnout, jakou formu pro toto řízení vybrat. S touto formou výstavby – v podobě spolupráce státu se soukromým sektorem – v ČR nejsou zkušenosti. O tom, zda by nebylo lepší jít cestou standardní investice ministerstva, tedy vlastně vše vrátit na začátek, by jasno měli mít ministerští úředníci v červenci. Vyplacené desítky miliónů však už nikdo nevrátí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám