Hlavní obsah

Ministr Liška připravuje školné, lidovci se bouří

Právo, Marek Přibil, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovci a zelení jsou v ostrém sporu ve věci zavedení školného na vysokých školách. Systém přímých a odložených plateb za studium pilně a zevrubně popisuje Bílá kniha terciárního vzdělávání, kterou podle informací ministerstva školství projedná vláda v pondělí 26. ledna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

Bílá kniha z dílny ministra a prvního místopředsedy zelených Ondřeje Lišky má celkem 81 stran. Termín školné je v ní obsažen 69krát spolu se sáhodlouhými popisy, jak budou studenti za veřejné vysoké školy v blízké budoucnosti platit.

„Bílá kniha, kterou nyní předkládám ke schválení vládě, je strategický dokument, ze kterého budou vycházet dva zákony. Zákon o terciárním vzdělávání a zákon o finanční podpoře studentů,“ vysvětlil v pátek Právu Liška.

Přitom ještě v prosinci 2007 veřejně tvrdil: „Zavedení školného v souladu s programem své strany odmítám.“

Podle svých slov a v souladu s vládním programem trvá na tom, že „tato vláda školné nezavede“, avšak lidovci mu vyčítají, že přípravou školného studenty zbytečně znejisťuje.

Liška podle Bílé knihy předpokládá, že „student bude mít možnost školné zaplatit škole okamžitě (přímé školné), druhou možností mají být zpětné platby formou splátek“.

Chtějí řádnou přípravu paragrafů

Předsednictvo lidovců včera ale začalo protestovat. Žádá, aby Liška připravil nejprve věcný záměr zákona o vysokých školách, nikoli pouze Bílou knihu, a aby více diskutoval reformu VŠ s odbornou veřejností a univerzitami.

Ty proti Bílé knize, pod níž je podepsán Liškův expert na VŠ Petr Matějů a jeho tým, tvrdě protestují. Karlova univerzita už v prosinci vydala k dokumentu odmítavé stanovisko.

Podle lidoveckého ministra pro legislativu Cyrila Svobody musí budoucí zákon a reforma VŠ projít řádným procesem projednávání. „Není možné, aby tento materiál v sobě skrýval tak zásadní otázky, jako je školné, aniž by byl připraven věcný záměr zákona se všemi důsledky, které jsou s tím spojeny,“ řekl v pátek Právu.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová soudí, že je zbytečné znejišťovat studenty i školy školným. „Školné by nemělo být součástí koncepce, když ho tato vláda nemá ve vládním programu,“ uvedla.

Dodala, že ji znepokojuje malá intenzita diskuse ministerstva s univerzitami a odborníky, a nelíbí se jí, že Liška počítá s poklesem výdajů na jednoho studenta.

Liška se však brání. „Nevím, zda je to nepochopení nebo neznalost pana ministra Svobody, ale Bílá kniha je nutným předstupněm právě ke zpracování věcného záměru zákona, který se chystám předložit vládě v první polovině letošního roku,“ sdělil Právu Liška.

K případnému zavedení školného v budoucnosti musí podle ministra předcházet zákon o finanční podpoře studentů.

„Ten musí být implementován aspoň dva roky, aby bylo možné posoudit jeho funkčnost ve vztahu k zavedení školného. O vyšším podílu soukromých zdrojů ve financování terciárního vzdělávání uvažuje a připravuje jej řada evropských států,“ argumentuje ministr.

Splátky z platu

Pokud by student podle Bílé knihy nezaplatil škole hned, měl by možnost vzít si půjčku. Tu by splácel z platu. A to až po dosažení průměrného platu v ČR. I tento princip však opozice ostře odmítá, neboť splátky by příliš zatěžovaly mladé rodiny době, kdy si pořizují například bydlení.

ČSSD před časem uváděla, že by bylo možné o školném uvažovat například až od roku 2013, kdy by se mohl platový rozdíl mezi ČR a západní Evropou dále snížit.

Každý student VŠ by měl mít podle Bílé knihy nárok na základní studijní půjčku (ZSP). „ZSP by měla dvě části: ZSP na životní náklady a ZSP na školné,“ navrhuje Bílá kniha.

Maximum roční a celkové výše ZSP na životní náklady je podle dokumentu možno od vyššího věku snižovat s cílem motivovat k včasným investicím do vzdělání.

Doba trvání nároku na ZSP na životní náklady by měla být omezena na dobu standardní délky studia + 1 rok. Strop ZSP na školné by měl být určen výší školného účtovaného veřejnými vysokými školami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám