Hlavní obsah

VIDEO: „Falešní policisté“ v Praze perou a žehlí

Novinky, Tomáš Holý

Auto v policejních barvách a slogan „Prát a žehlit“ - i tak může vypadat rafinovaná reklama na prádelnu. Úsměvy i zmatky vyvolává speciální „policejní dodávka“, která již několik měsíců jezdí Prahou, jenže tahle podivná hlídka rozváží jen čisté prádlo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vůz prádelen v pražských ulicích.

Článek

Vůz firmy Kresl kromě sloganů jako by z oka vypadl novým policejním autům, tedy žluto modré blesky na stříbrném podkladu. Majitel prádelny Vladislav Kresl však tvrdí, že shoda s designem aut strážců zákona je čistě náhodná.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek Majitel firmy Vladislav Kresl

„Nápad vznikl v parku v Průhonicích, když jsme se procházel. Chtěl jsem, aby auto bylo výrazné, aby mělo barvy ve žluté a modré. Navíc mám rád vodu a slunce, takže tak nějak to vzniklo,“ tvrdí majitel s tím, že vůz hlavní město křižuje prý už od léta.

Zákon o policii však na používání designu policie pamatuje v § 54: Přestupku se dopustí ten, kdo úmyslně na místě veřejnosti přístupném neoprávněně užívá na vozidle, plavidle nebo letadle zvláštního barevného provedení a označení používaného na služebních vozidlech, plavidlech a letadlech policie... Kdo tento paragraf poruší, může být potrestán pětitisícovou pokutou.

Řidič si připadá jako celebrita

Kresl tvrdí, že si nezjišťoval, zda touto reklamou porušuje zákon. Udivená policie, která vůz pravidelně zastavuje, zatím nikterak nezasáhla. I policisty totiž reklama ve většině případů zaujme a pobaví.

„Stalo se mi, že mě začali sledovat policisté, když mě zastavili a přišli před auto, tak jen ukázali zvednutý palec. Jednou mi dokonce policista říkal, že to nesmím mít, ale já mu na to řekl, že je to přece dobrý. A on na to, že jo no,“ popsal své zážitky řidič vozu Roman Brázda.

Zatím prý žádnou pokutu nedostal ani nemusel řešit žádný problém. Policie si prý často myslí, že je to někdo od nich, než si však uvědomí, jak se věci mají, vůz prádelny je dávno pryč.

Mnohem zajímavější je však reakce okolí než samotných strážců zákona. Lidé i řidiči si auto fotí. „První dva dny jsem si připadal jak celebrita. Lidi byli v úžasu, vyfotili si mě a smáli se. I taxikáři se mnohdy zastaví a otočí, aby si mě vyfotili,“ vyprávěl řidič dodávky.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek Podobnost čistě náhodná?

Rodinná firma má mnohaletou tradici

Kladné ohlasy na reklamu donutily majitele zvážit, zda by ji neměl rozšířit i na další vozy. Jeho firma působí v Praze a v Plzni. „Mám v plánu udělat stejnou reklamu na celý vozový park,“ uvedl Kresl.

Jeho podnik prý navazuje na rodinou tradici. Tu zavedla již jeho babička, která si otevřela prádelnu v Liberci v roce 1934. „Již tehdy používala heslo Prát a žehlit,“ vysvětlil majitel nápis na autě, který má na voze umístěný přesně tam, kde policie umístila svůj slogan „Pomáhat a chránit“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám