Hlavní obsah

VIDEO: Havel dýchá s maskou, v ohrožení života v současnosti není

– PRAHA • Aktualizováno

Zdravotní stav exprezidenta Václava Havla je vážný, v současné době však není v ohrožení života. Uvedl to ve středu tým lékařů, kteří na Havlovu léčbu dohlíží. Havel dýchá s maskou a podle lékařů může hrozit progrese plicního zánětu.

Článek

„Stav pana exprezidenta je vážný. Jeho náchylnost k tvorbě nevzdušných okrsků plic je známa. Velmi snadno se tam vytváří zánět. Obáváme se progrese plicního zánětu, jeho rozšíření na levou plíci,“ uvedla primářka ARO motolské nemocnice Martina Pelichovská. „V současnosti je jeho stav stabilizovaný, v přímém ohrožení života v současnou chvíli není,“ dodala s tím, že Havel netrpí bolestmi. Lékaři vyloučili rakovinu.

Havel je při vědomí, s lékaři spolupracuje a dýchání mu ulehčuje a prohlubuje maska neinvazivní ventilace, tedy nikoliv plicní ventilace v tom klasickém slova smyslu. Lékaři se při jeho léčbě rozhodli zejména pro fyzioterapii.

Václav Havel skončil v nemocnici v pondělí poté, co začal mít obtíže s polykáním. Problémem byl podle lékařů zánět na hranici krku a hrudníku. Zánět pravděpodobně souvisí s předchozími operacemi. Havlovi se ucpal dolní lalok pravé plíce hlenem a podstoupil chirurgický zákrok. Jeho stav je stabilizovaný.

O exprezidenta se stará konsilium čtrnácti specialistů, kteří se u něj denně schází. Havel se nachází na jednotce intenzivní péče motolské nemocnice, kde ho denně navštěvuje manželka Dagmar.

Seznam členů konsilia k léčbě Václava Havla
Prof. MUDr. Jiřina Bartůňková
MUDr. Tomáš Bouzek
MUDr. Jan Bytešník, CSc.
Prof. MUDr. Jan Betka, DrSc.
MUDr. Martin Holcát, MBA
Doc. MUDr. Pavel Kolář, PaeDr.
Prof. MUDr. Milan Kvapil, DrSc.
Doc. MUDr. Jan Malý, CSc.
MUDr. Otakar Nyč
Prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc.
MUDr. Martina Pelichovská
Prof. MUDr. Richard Průša, CSc.
Doc. MUDr. Miloslav Roček, CSc.
Doc. MUDr. Boris Šťastný, CSc.

Zdravotní potíže se vracejí

Havel ležel naposledy v nemocnici přibližně před rokem, v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) byl na přelomu ledna a února léčen po akutním zánětu průdušek komplikovaném srdeční arytmií.

Zdravotní potíže trápí Havla řadu let. Velké problémy měl v roce 1998, kdy po operaci tlustého střeva nastaly pooperační potíže a prezident byl po určitou dobu v ohrožení života.

V minulosti mu lékaři kvůli zhoubnému nádoru odebrali velkou část pravé plíce. Trpí chronickou bronchitidou. Havla už dříve sužovaly i srdeční potíže, dýchací potíže například v roce 2004 zkrátily jeho návštěvu v Indii.

Přehled Havlových závažných zdravotních potíží
14. března 1990 - podrobil se operaci břišní kýly, po třech týdnech byl propuštěn do domácího ošetřování.
Listopad 1996 - byl se zánětem plic hospitalizován. Operační tým mu 2. prosince odebral polovinu pravé plíce, aby odstranil zhoubný nádor.
14. dubna 1998 - v innsbrucké Univerzitní nemocnici se podrobil akutní operaci proděravělého tlustého střeva. Do Prahy se vrátil 6. května.
26. července 1998 - v Praze podstoupil druhou fázi operace tlustého střeva. Nastaly pooperační komplikace s provzdušněním pravé plíce. Havla pak 4. srpna postihla porucha srdečního rytmu a byl v ohrožení života.
5. června 2000 - lékaři mu odstranili břišní kýlu, pozůstatek operací tlustého střeva.
24. září 2001 - kvůli srdeční arytmii krátce před odletem zrušil návštěvu Itálie. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi.
19. ledna 2008 - byl převezen do nemocnice kvůli srdeční arytmii, začátkem února byl propuštěn domů.
12. ledna 2009 - absolvoval drobnou operaci v motolské nemocnici v Praze. Exprezident je v péči lékařů jednotky intenzivní péče a jeho stav je stabilizovaný.

Václav Havel

Narozen v roce 1936 v Praze v rodině stavitele Václava M. Havla. Vyučil se chemickým laborantem. Pracoval jako jevištní technik, mj. v divadle ABC, Na Zábradlí. Dálkově vystudoval dramaturgii na DAMU.

Po roce 1968 pracoval např. jako dělník v pivovaru, patřil mezi autory Charty 77.

V roce 1989 se stal prezidentem Československa, v roce 1993 České republiky. Z funkce odešel v roce 2003. Všeobecně byl lépe přijímán v zahraničí než na domácí politické scéně. Asi nejostřejší diskuse vyvolal schválením válek vedených Spojenými státy: tzv. humanitární bombardování Kosova a války v Iráku.

Havel získal v zahraničí mnoho ocenění a čestných cen. Opakovaně byl též navrhován na Nobelovu cenu za mír.

Jako dramatika ho uznává celý svět. Za svou činnost byl naposledy počátkem roku 2008 odměněn Cenou Karla Čapka.

Václav Havel je bezdětný a podruhé ženatý. Po smrti první manželky Olgy si vzal herečku Dagmar Veškrnovou.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Václav Havel je v nemocnici

Bývalý český prezident Václav Havel je od pondělí hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici v Motole, kam byl přijat k operačnímu zákroku kvůli zánětlivému...

Výběr článků

Načítám