Hlavní obsah

Zemřel Claude Berri, producent ze staré školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský film přišel o jednu z nejvlivnějších osobností, která působila v kinematografii od 60. let. Herec, poté režisér, ale hlavně producent Claude Berri zemřel v pondělí 12. ledna. Příčinou smrti ve věku 74 let byla mozková mrtvice, která jej postihla v sobotu. Berri, vlastním jménem Claude Langmann, natočil už v 60. letech známý snímek Pepé a Claude, rozvíjející dojemný příběh starce a malého kluka na pozadí rasového konfliktu druhé světové války.

Foto: Archiv, Právo

Claude Berri

Článek

Berri, vycházející z tradic francouzské kultury a literatury – a obdivovatel nové vlny – proslul velkolepými adaptacemi, v nichž pracoval s předními francouzskými herci. Diváci budou znát jeho přepisy vesnického románu Marcela Pagnola Živá voda, které šly v televizi pod názvy Manon od pramene a Jean od Floretty. Na DVD lze u nás sehnat i adaptaci současného knižního bestselleru Anny Gavaldy Prostě spolu.

Byl ředitelem francouzské Filmotéky

Filmař se ovšem od 60. let stal také jedním z nepominutelných producentů evropského filmu, který stál za takovými díly, jako byl Tess Romana Polanského, Milenec Jean-Jacquesa Annauda, Královna Margot Patrice Chereau či první hraný Asterix.

Loňská komedie Vítejte u Ch’tis, přibližující barvotisk zapadlého francouzského venkova, vynesla Berrimu vůbec největší divácký úspěch. V roce 2004 se pak stal ředitelem francouzské Filmotéky.

Zachránil Miloše Formana před policejním stíháním

S českým prostředím byl Claude Berri spojen přátelstvím s Milošem Formanem, jehož kdysi pomohl vytáhnout z velkého průšvihu, když italský koproducent Carlo Ponti, nespokojený s podobou hořké společenské metafory Hoří, má panenko, požadoval od Československého státního filmu vložené peníze zpět.

Berri tehdy Formana zřejmě zachránil od policejního stíhání, když od Pontiho pomohl vykoupit koprodukční vklad a uvedl snímek v kinech.

Výběr článků

Načítám