Hlavní obsah

MMF pomůže Bělorusku 2,5 miliardami dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Mezinárodní měnový fond v pondělí schválil finanční pomoc pro Bělorusko v sumě 2,46 miliardy dolarů (49,5 miliardy Kč). Bělorusko tak bude další zemí střední a východní Evropy, která v nynější finanční krizi dostane podporu od mezinárodního finančního společenství.

Článek

MMF sdělil, že v rámci dohody uvolní Minsku první splátku 787,9 miliónu dolarů. "Hlavními cíli programu podpořeného MMF je umožnit náležitou adaptaci na vnější šoky a pomoci při zvládání naléhavých hrozeb," uvedl MMF.

Podle dohody z konce prosince bude muset běloruská vláda posílit rámec měnové a kurzové politiky a podrobit se rozpočtovým omezením, zejména snížit veřejné investice a státem řízené bankovní úvěry, a také omezit mzdy ve veřejném sektoru. Bělorusko bude také muset být připraveno k devalvaci měny a rekapitalizaci bank. 

Běloruský rubl se s eskalací globální finanční krize a nástupem světové recese dostal pod tlak, zejména kvůli poklesu běloruského exportu a výraznému zvýšení domácí poptávky po dolarech. Centrální banka na podporu domácí měny utratila značnou část svých rezerv.

Minulý měsíc MMF schválil finanční pomoc Lotyšsku v objemu 1,68 miliardy eur, Maďarsku v listopadu potvrdil pomoc a Ukrajině poskytl nouzový úvěr 16,5 miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám