Hlavní obsah

Projekt stodolarových laptopů pro chudé má vážné finanční problémy

Projekt levných laptopů, který si klade za cíl umožnit přístup k výpočetní technice dětem v chudých zemích, naráží na problémy. Nadace One Laptop Per Child (OLPC), která funguje ve Spojených státech, pociťuje hospodářský útlum ve světě a musí propustit asi 30 zaměstnanců. To je zhruba polovina pracovní síly.

Článek

Podle profesora Massachusettského technologického institutu Nicholase Negroponteho, který projekt založil, je nutné zbývajícím 32 zaměstnancům snížit plat.

"Jako mnoho dalších neziskových organizací, které pociťují hospodářské problémy, musí se i nadace One Laptop Per Child zmenšit, aby udržela náklady v souladu s nižšími finančními zdroji," sdělil Negroponte na svém blogu.

Skupina omezí činnost a vyčlení organizaci, která podporuje prodej laptopů v Latinské Americe. Místo toho bude věnovat větší úsilí prodeji v zemích Blízkého východu, Afghánistánu a Pákistánu.

OLPC čelí žalobě kvůli porušení patentu

V Nigérii se OLPC nyní dostala do sporu se společností Lancor, vlastnící patent na designovou podobu klávesnice. V Nigérii se totiž kvůli množství nářečí a dialektů využívá čtyř kláves Shift, což umožňuje přepínání mezi různými jazyky.

Stejnou klávesnici využívají i laptopy XO. Kvůli tomu OLPC čelí žalobě z porušování autorského práva.

OLPC notebook

Notebook pohání 500MHz procesor z produkce AMD, namísto pevného disku obsahuje 1 GB flash paměti. Operačním systémem se stala upravená distribuce Linuxu společnosti Red Hat.

V šasi notebooku nalezlo místo čtvero USB portů, Wi-Fi rozhraní, napájecí konektor a specialita - klika, jejímž otáčením lze systém dobíjet. Vzhledem k tomu, že jsou tyto přístroje určeny pro děti, mívají masivnější provedení, aby vydržely i méně šetrné zacházení.

Nadace si zatím nestanovila, kolik laptopů v ceně 100 dolarů (asi 1900 Kč) za kus by chtěla prodávat. Nyní už se ale ve světě používá asi 500 000 těchto laptopů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám