Hlavní obsah

Přechod z Windows Vista na novou verzi prý Microsoft nabídne zdarma

Novinky, mif

Po čtvrtečním oficiálním představení betaverze operačního systému Windows 7, unikly z Microsoftu informace o možnostech instalace nového systému. V těch se mimo jiné hovoří o tom, že upgrade z Vist na Windows 7 by mohl být úplně zadarmo. V minulosti si za přechod na novější verze operačního systému nechal redmondský softwarový gigant vždy zaplatit. Informoval o tom IT server TechARP.

Článek

Přejít zdarma z Vist na Windows 7 by mělo být možné od 1. července 2009. Upgradovat systém by měli mít právo všichni zákazníci, kteří si až do tohoto data koupí počítač s přeinstalovanou verzí Vist v OEM edici.

Od 1. dubna 2009 by měly po celém světě probíhat ankety, které budou zjišťovat, zda by lidé měli o bezplatný přechod na Windows 7 zájem.

Ugradovat systém navíc bude možné pouze u některých verzí Vist. Povýšit bude možné verze Windows Vista Home Premium, Business, Professional a Ultimate.

Verzi Vista Home Basic, která je dodávána s nejlevnějšími počítačovými sestavami a notebooky, upgradovat možné nebude.

Zkušební verze Windows 7 bude zdarma ke stažení v pátek

První testovací verzi, která bude od pátku volně stažitelná na webu Microsoftu, představil ve čtvrtek na největší světové výstavě spotřební elektroniky Consumer Electronics Show (CES 2009) šéf Microsoftu Steve Ballmer.

:. Šéf Microsoftu Steve Ballmer představil na veletrhu CES 2009 možnosti nového systému Windows 7. Foto: Microsoft

Systém Windows 7 nabídne uživatelům vedle tradiční myši a klávesnice i dotykové ovládání, jaké má například přístroj iPhone od konkurenční firmy Apple.

Zároveň nový systém nabídne funkci "multi-touch", tedy schopnost, která zpracuje více dotyků najednou. Pomocí dvou prstů tak můžete jednodušeji listovat na webu, zvětšovat fotografie a mnoho dalšího.

:. Jak se pracuje s Microsoft Windows 7Autor: Microsoft

Na výstavě CES představil Steve Ballmer zajímavou funkci nového systému HomeGroup. Ta dovolí v domácnosti vytvořit sítě mezi několika počítači. V rámci sítě je poté možné jedním kliknutím sdílet veškerá multimediální data, jako je hudba, videa, nebo fotografie. Všechna data se poté zobrazují jako knihovny ve Windows Media Playeru.

Sdílet multimediální obsah v počítači půjde například i s herní televizní konzolí XBox 360. Všechna data mohou být uložena na pevném disku v počítači, přehrávat je však s novými Windows můžete díky domácí síti klidně i ve vedlejší místnosti.

Microsoft v novém systému ale nezapomněl ani na stařičké programy jako je kalkulačka, WordPad nebo malovaní. Kromě nového uživatelského prostředí přibyly u těchto jednoduchých programů některé funkce.

Podle prvních testů je také Windows 7 šetrnější ke spotřebě. Notebooky by tak s novým systémem mohly pracovat o několik desítek minut déle. Stejně tak se vylepšení dočkal i start systému, který je oproti Vistě výrazně rychlejší. Podle propočtů Microsoftu startuje Windows 7 až o 20 procent rychleji než Vista.

Nový systém bude podle Microsoftu úspěšnější než Vista

"Nejlepší technické řešení nefunguje pokaždé," říká Julie Larsonová-Greenová, viceprezidentka Microsoftu, která dohlíží na vývoj Windows 7. Jako příklad uvedla souboj videokazet Betamax a VHS na přelomu 70. a 80. let, který vyhrál technicky méně dokonalý systém VHS.

"Obecně se má za to, že je Vista pošramocená značka," uvedl analytik Morningstar Toan Tran. Microsoft se proto uchýlil k filozofii, podle níž je nejlepším řešením jednoduchost.

Manažeři Microsoftu ale přiznávají, že se do Visty vkládali přehnané naděje, a výsledek nesplnil očekávání. U Windows 7 by se to nemělo opakovat. Vista šla do prodeje v lednu minulého roku a od té doby se prodalo přes 180 miliónů licencí.

Finální prodejní verze nového systému Windows 7 by se měla objevit na pultech obchodů v polovině letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám