Hlavní obsah

Letadlo, jež se v 70. letech zřítilo na Děčínsku, prý sestřelila čs. armáda

Německá stanice ARD oznámila, že na základě rešerše dostupných informací dospěla k závěru, že jugoslávské letadlo, které se v roce 1972 zřítilo poblíž Srbské Kamenice na Děčínsku, sestřelila prý omylem tehdejší československá armáda. Neštěstí přežila letuška, zemřelo 27 lidí. Tehdejší vyšetřovací verze byla, že na palubě letadla byla bomba.

Článek

Stroj DC-9 se zřítil 26. ledna 1972 nedaleko hranic s tehdejší Německou demokratickou republikou. Nehodu přežila z 28 lidí na palubě pouze letuška Vesna Vulovičová.

.: Letuška Vesna Vulovičová krátce před propuštěním z vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Foto: Archiv ČTK

Podle tehdejších informací padalo letadlo z výšky 10 tisíc metrů, v níž bylo naposled radary zaznamenáno. Ve vzduchu se údajně rozlomilo. Spekulovalo se ale už tehdy o tom, že letoun zasáhla střela protiletecké obrany. Podle verze, kterou ale úřady "podporovaly", dali na palubu bombu příznivci ustašovců - extrémních chorvatských nacionalistů.

Později se ale ukázalo, že ve chvíli, kdy se letoun rozlomil, byl mnohem níže, proto mohla letuška přežít.

foto: Právo/ti

Manipulace tajných služeb

Nehodu vyšetřovala speciální komise, která došla pouze k závěrům, co se nestalo. Tedy, že se letoun na lince Stockholm - Bělehrad nesrazil s jiným letadlem a za nehodu nemohly ani meteorologické či jiné letové podmínky.

"Co bylo tehdy celosvětově oslavováno jako zázrak, nebylo vlastně nic jiného než švindl výzvědné tajné služby", tvrdí dnes pražský korespondent ARD Peter Hornung-Andersen, který na případu spolupracoval s českým novinařem Pavlem Theinerem.

Případ havárie jugoslávského letadla je podle mluvčí Úřadu pro civilní letectví Jitky Ungerové evergreenem, spekulace o něm se čas od času objevují v médiích a ty současné mezi ně zapadají. Odborníci úřadu se k tomu odmítají vyjadřovat, řekla dnes ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám