Hlavní obsah

Česko čerpá plyn ze zásob, z Ruska je ho málo

• Aktualizováno

Až o 75 procent poklesly dodávky plynu z Ruska do České republiky během úterka. Situace se přitom kvůli sporům Ruska s Ukrajinou dále zhoršuje a plynu proudí stále méně. Česko zatím plně využívá dodávky z Norska a začalo čerpat plyn z podzemních zásobníků, které pokryjí spotřebu země zhruba na 40 dní.

Článek

"Situaci analyzujeme, ale důvody výrazného poklesu nejsou přesně identifikovatelné. Máme k dispozici pouze informace, že tranzitní dodávky přes Ukrajinu na Slovensko do předávací stanice Velké Kapušany byly omezeny," uvedl dopoledne mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

"Situace na ukrajinsko-slovenské hranici se zhoršuje každou minutou a my bychom o této nové situaci rádi jednali," řekl v Kyjevě ministr průmyslu Martin Říman.

Klaus se sejde s ruským velvyslancem

O dodávkách plynu mluvil po telefonu i prezident Václav Klaus s ruským velvyslancem Alexejem Fedotovem. Pozval ho ve středu na Hrad k dalším jednáním.

Gazprom prý snížil množství, které posílá, na 92 miliónů metrů krychlových denně. Na konci loňského roku, než Gazprom dodávky Ukrajině zrušil, to bylo 300 miliónů metrů krychlových.

Již v pondělí Česko dostávalo o 9,5 procenta méně plynu. RWE kvůli tomu musel spustit těžbu z podzemních zásobníků plynu na našem území na plný výkon. Navíc i nadále odebírá plyn z Norska. "S využitím norských dodávek a zásobníků jsme schopni aktuálně pokrýt spotřebu zemního plynu v ČR," dodal mluvčí.

Zásoby plynu v ČR
Zásoby plynu pro Českou republiku vytváří pouze RWE Transags. V současné době má firma více než dvě miliardy metrů krychlových plynu. Do Česka každý den navíc přitéká více než osm miliónů metrů krychlových plynu z Norska. "Pokud neklesne dlouhodobý celorepublikový teplotní průměr pod mínus pět stupňů Celsia, jsme schopni při současných dodávkách ruského plynu zabezpečit plné zásobování plynu po celé zimní období," řekl jednatel RWE Transgas Net Jan Nehoda.

Gazprom v pondělí uvedl, že dodávky sníží o 63 miliónů metrů krychlových, což je množství, jež si Ukrajina neoprávněně odebrala z plynu, který byl určen evropským zákazníkům.

Přesná příčina výpadku není jasná. Zda méně plynu posílá už Gazprom nebo plyn odebírá Ukrajina, a dodávky jsou proto menší, nebo kombinace obojího.

Rusko v úterý odpoledne přistoupilo k dalšímu snížení tranzitních dodávek zemního plynu do Evropy přes území Ukrajiny. Uvedla to ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz. Rusko již dodávky plynu omezilo zhruba o 80 procent místo 75 procent v dopoledních hodinách.

Plyn chybí zejména Bulharsku

Těžké problémy bezprostředně po sdělení Naftogazu již oznámilo Bulharsko. Export plynu přes Ukrajinu podle státního podniku Bulgargaz nejprve klesl na kritickou hranici a poté byly všechny ruské dodávky do Bulharska, Turecka, Řecka a Makedonie zastaveny.

Nynější spor Ruska a Ukrajiny se zdramatizoval poté, co Gazprom přestal na začátku ledna posílat plyn Ukrajině, protože se s ní nedohodl na nové smlouvě s novými cenami. K pondělnímu zkrácení dodávek o víc než 65 miliónů kubíků Gazprom přistoupil po poradě s ruským premiérem Vladimirem Putinem a tento výpadek postihl i Českou republiku.

Zemní plyn

Česká republika nedisponuje výraznými ložisky zemního plynu. Jen na jižní Moravě jsou menší ložiska, která umožňují vytěžit pouze do 100 miliónů m3 plynu ročně, což je zhruba jedno procento celkové spotřeby. Česko je tak závislé na dodávkách plynu, a to z Ruska a Norska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám