Hlavní obsah

V Gaze padl první izraelský voják, Hamás je ochoten k ústupkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM
Aktualizováno

Šéf izraelské tajné služby Šin Bet v neděli na zasedání izraelského kabinetu oznámil, že akce v pásmu Gazy přinesla úspěch. Palestinské hnutí Hamás podle něj zmírnilo své podmínky, za nichž je ochotno přijmout příměří. Izrael ohlásil prvního padlého.

Článek

Izrael v neděli odpoledne oznámil, že při ofenzívě v Gaze zahynul ráno jeden jeho voják. Zřejmě šlo o jednoho ze dvou vážně zraněných. Celkem bylo při akci zraněno izraelských 30 vojáků. Raketové útoky Palestinců si vyžádaly čtyři oběti a kolem 80 raněných.  

Od sobotního zahájení pozemních operací padlo nejméně 63 Palestinců, z toho 22 civilistů. Uvedly to palestinské zdroje. Za týden náletů na pásmo, které dále pokračují, padlo už podle agentury Reuters 512 osob. Počet obětí na palestinské straně tak překročil pět stovek. Zraněných je přes 2000. Palestinské nemocnice nápor raněných přestaly zvládat.

Hamás v neděli vyzval Izrael, aby ukončil útoky na Gazu. K okamžitému zastavení akcí vyzval Izrael i britský premiér Gordon Brown.

Podle tajných služeb je Hamás ochoten ustoupit

Šéf tajné služby Šin Bet Juval Diskin uvedl, že po začátku pozemní operace Hamás ustoupil od některých svých požadavků. „Existují znamení, že Hamás změkčil své požadavky pro uzavření příměří,“ řekl ministrům.

Šéf vojenské rozvědky generál Amos Jadlin k tomu dodal: Organizace utrpěla vážnou ránu, zabili jsem stovky teroristů a poškodili jejich schopnost budovat arzenály zbraní. Podle něj navíc Palestinci začínají Hamás kritizovat.

„Hamás sám ze sebe udělal objekt nenávisti světa a oblasti, když se postavil vedle lepry světa Íránu a Sýrie,“ prohlásil plamenně Jadlin. Podle něj se musí vysocí představitelé Hamásu v Gaze skrývat v norách.

Diskin už ve středu označil  za velmi úspěšné nálety, které se zaměřily na sklady zbraní Hamásu a jeho polní velitele. „Mnoho představitelů Hamásu se nyní skrývá v mešitách v Gaze, protože předpokládají, že se Izrael vyhne útokům na muslimské církevní stavby," řekl. Podle něj slouží desítky mešit jako sklady zbraní.

Enkláva rozdělená na dvě části

Hamás sice uvedl, že pokud izraelská vojska překročí hranice, Gaza se jim stane peklem, ale izraelské tanky za necelý den projely pásmem Gazy jako nůž až k moři a rozdělily ho na dvě části. Napomohlo tomu nasazení mohutných sil o počtu až sto tisíc mužů.

Schopnost Hamásu přemisťovat se a rychle reagovat přitom ještě před pozemní ofenzivou ochromily letecké údery. Rychlý postup silných jednotek, které především obsazují území z nichž se odpalovaly rakety, a přetnutí hlavní silnice v pásmu, jež znemožnilo Hamásu přesun na jih, ukazují, že Izrael se poučil z války v Libanonu.

Analytici však upozorňují, že zcela zabránit raketovým útokům Palestinců na Izrael zřejmě nepůjde, neboť rakety se dají vyrábět doslova podomácku. Během neděle jich Palestinci vypálili třicet, jedna zranila izraelskou ženu ve Sderotu.

Pásmo Gazy je menší než Praha

  • Pásmo Gazy na východním pobřeží středozemního moře zabírá plochu 360 čtverečních kilometrů, dlouhé je 45 kilometrů a široké šest až deset kilometrů. Žije na něm 1,5 miliónu Palestinců, většinou uprchlíků nebo jejich potomků, takže je s 4118 obyvateli na kilometr čtvereční jednou z nejhustěji obydlených oblastí světa.
  • Správním střediskem je město Gaza se 400 000 obyvateli.
  • Asi 80 procent obyvatel pásma žije pod hranicí bídy a jsou závislí na potravinové pomoci. Nezaměstnanost v pásmu dosahuje 35 procent.
  • Po pádu osmanské říše v roce 1917 se pásmo dostalo pod správu Británie. Po první izraelsko-arabské válce připadlo v roce 1948 Egyptu. Gazu v červnu 1967 dobyl Izrael, který tam budoval židovské osady. Po podpisu izraelsko-palestinské mírové dohody v září 1993 bylo v roce 1994 předáno na 67 procent území palestinské samosprávě. V srpnu 2005 bylo z pásma Gazy evakuováno všech 21 židovských osad a pásmo se plně dostalo pod kontrolu Palestinců. Předloni je ovládlo hnutí Hamás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám