Hlavní obsah

Dodávky ruského plynu do Česka klesly o pět procent

– PRAHA • Aktualizováno

Rusko-ukrajinský spor ohledně dodávek plynu se poprvé projevil v Česku. Společnost RWE Transgas zaznamenala zkrácení nedělní objednávky o pět procent. Podnik pokryje výpadek ze zásob nebo z norských dodávek. Gazprom přitom podle českého vicepremiéra Alexandra Vondry slíbil, že dodávky pro Evropu zvýší.

Foto: Reuters

Článek

ČR se tak přiřadila k sousedním zemím, z nichž některé pocítily snížení dodávek už v pátek. Gazprom v neděli výpadek potvrdil. Šéf koncernu Alexej Miller uvedl, že výpadek za 24 hodin činil 50 miliónů krychlových metrů plynu. Z výpadku obvinil Ukrajinu, která si podle něj plyn načerno odebírá.

"Za posledních 24 hodin jsem dodali na vstup tranzitního plynovodu v Ukrajině 295 miliónů kubíků plynu, odběratelé ale dostali jen 270 miliónů. Ukradli 25 miliónů kubíků," sdělil Miller s tím, že dalších 25 miliónů kubíků nedostali odběratelé ze zásobníků od ukrajinského Naftogazu.

Rusko zastavilo dodávky Ukrajině ve čtvrtek

Ruský plynárenský koncern Gazprom přerušil Ukrajině dodávky plynu ve čtvrtek. Příčinou je ukrajinský dluh, nárůst ceny plynu pro letošní rok a výše poplatků za tranzit plynu do Evropy.

Gazprom navrhuje Kyjevu navýšení ceny na 418 dolarů za tisíc kubických metrů plynu. Loňská cena činila 180 dolarů.

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz v sobotu oznámila, že ruskému dodavateli plynu, společnosti Gazprom, už všechny loňské dluhy splatila. Gazprom tvrdí, že je to lež. Ukrajinský dluh podle ní činí vzhledem k sankční pokutě přes 600 miliónů dolarů.

České zásobníky jsou plné

Naftogaz rovněž v sobotu vyzval Gazprom k návratu za jednací stůl. Výkonný ředitel pro export ruské dodavatelské společnosti Alexandr Medvěděv z Prahy vzkázal, že s Ukrajinci se jednat nedá. Vicepremiér Alexandr Vondra po jednání s Medvěděvem však uvedl, že Rusové jsou ochotni znovu jednat.

Medvěděv Vondru ujistil, že Gazprom zvýší dodávky plynu, aby nebyly kráceny evropské země. Vondra dodal, že čeští spotřebitelé nemají důvod panikařit, ČR se na situaci připravila a má plné zásobníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám