Hlavní obsah

Špidla: Nezaměstnanost v EU vzroste kvůli krizi o dvě procenta

Novinky, ČTK, aš, mib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle odhadů Evropské komise by měla letos kvůli světové finanční krizi v Evropské unii vzrůst nezaměstnanost v průměru o dvě procenta. V pořadu Otázky Václava Moravce to v neděli řekl eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci Vladimír Špidla.

Foto: Michaela Říhová , Právo

Eurokomisař Vladimír Špidla v České televizi

Článek

Růst nezaměstnanosti v jednotlivých zemích EU podle něj nebude stejný. "V současné době víme, že nejsilnější dopady na pracovní trh jsou ve Španělsku, Velké Británii a Irsku," uvedl Špidla.

Poslední údaje o nezaměstnanosti v unii pochází z října. Počet nezaměstnaných tehdy vzrostl na 7,1 procenta ze zářijových sedmi procent.

Boj s hospodářskou krizí bude jedním z hlavních úkolů českého předsednictví Evropské unie. Šidla uvedl, že Česká republika poprvé za celá staletí bude ovlivňovat globální ekonomiku. Řekl, že od dob Boleslava je to poprvé. Podle něj jde o výjimečnou skutečnost.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ale uvedl, že ekonomická krize bude pro ČR představovat další komplikaci. Podle něj totiž krize na ČR dolehne nejvíce právě v době předsednictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám