Hlavní obsah

Ukrajina oznámila uhrazení dluhů za plyn, podle Gazpromu lže

Novinky, rei
KYJEV/PRAHA

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz v sobotu oznámila, že ruskému dodavateli plynu, společnosti Gazprom, splatila všechny loňské dluhy za plyn. Právě ty jsou hlavní příčinou dalšího sporu ohledně dodávek plynu, které Gazprom ve čtvrtek přerušil. Výkonný ředitel Gazpromu pro export Alexandr Medvěděv v sobotu v Praze řekl, že Ukrajina dluhy nezaplatila.

Článek

Naftogaz vyzval Gazprom k návratu k jednacímu stolu, Medvěděv však řekl, že není s kým vyjednávat. Ukrajinská delegace podle něj při posledních jednáních prokázala neschopnost a nejednotnost. Oznámení Naftogazu o splacení dluhu smetl ze stolu s tím, že to není pravda.

„Lžou. Svůj dluh nezaplatili, jde o více než 600 miliónů dolarů. Ukrajinci vydírají Rusko, Gazprom a Evropu a nestydí se říkat, že budou i nadále nelegálně odebírat plyn. Ředitel Naftogazu řekl, že neexistuje žádná smlouva o tranzitu a že si mohou plyn nadále brát,“ řekl Medvěděv a dodal: „Otázka plynu je na Ukrajině využívána jen pro politické účely v boji mezi prezidentem a premiérem. Na Ukrajině neexistuje žádná demokracie.“

Medvěděv obvinil Ukrajinu, že selhala jako tranzitní země a může za potíže s dodávkami do ostatních evropských zemí.

Předmětem sporu není ale jen dluh, ale také výše poplatků za tranzit do Evropy a nová cena plynu pro rok 2009. Medvěděv v Praze řekl, že Rusko pro letošek nabízí Kyjevu s jistou finanční pomocí, kterou Ukrajina potřebuje, cenu 418 dolarů za tisíc kubických metrů plynu. Loňská cena činila 180 dolarů. Medvěděv upozornil, že navrhovaná cena je pořád nižší, než pro spoustu dalších evropských zemí.

Ve sporu se angažuje i české předsednictví Evropské unie, které vyzvalo k urychlenému obnovení dodávek.

Spor Gazpromu s Ukrajinou

Ruský plynárenský koncern Gazprom přerušil Ukrajině dodávky plynu ve čtvrtek. Gazprom současně oznámil, že zvyšuje množství dodávek plynu evropským odběratelům.

Jedním ze zdrojů sváru je ukrajinský dluh za dřívější dodávky, který Gazprom i s pokutou vyčísluje na 2,1 miliardy dolarů, nová cena plynu pro letošní rok a výše poplatků za tranzit plynu do Evropy.

Částka 1,5 miliardy dolarů od Naftogazu podle mluvčího Gazpromu dorazí na účet společnosti až po novoročních svátcích 11. ledna, kdy vzhledem k sankční pokutě bude ukrajinský dluh činit 614 miliónů dolarů.

zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám